Code oranje voor stormweer overal opgeheven, wel nog vertraging op Brussels Airport
  Foto:  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

In heel het land is code oranje wegens onweer intussen opgeheven, meldt het KMI. In de meeste provincies geldt zelfs opnieuw code groen.

Enkel in Luik, Namen en Luxemburg is momenteel nog code geel van kracht, verwacht wordt dat ook die provincies vandaag nog naar code groen zullen evolueren. In Limburg was tot 17 uur ook nog code geel actief, maar de provincie kleurt intussen ook weer groen. Het KMI blijft wel waarschuwen voor plaatselijke regen- en onweersbuien die mogelijk intens kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met windstoten.

De verlaagde snelheid van 90 kilometer per uur op de Vlaamse snelwegen is ook opgeheven. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum, dat wel nog waarschuwt voor plaatselijk gladde stukken door het vele water.

Straten blank door wateroverlast, dak weggewaaid in Limburg

De hevigheid van het onweer lijkt minder dan voorspeld, al is er wel schade. De brandweerzone van Oost-Limburg is vrijdagnamiddag een honderdtal keer moeten uitrukken voor waterlast in onder meer Maasmechelen en Zutendaal. Een hevige regenbui zette heel wat straten in Maasmechelen blank omdat de riolen het regenwater niet verwerkt kregen. In Bilzen kwam dan weer een riooldeksel in de Brugstraat omhoog waardoor verschillende voorbijrijdende auto’s schade opliepen. Ook in Hoeselt liep de Industrielaan onder gedeeltelijk onder water.

Verschillende daken en bijgebouwen van een aspergekwekerij in Gingelom bij Sint-Truiden hebben tijdens het onweer van vrijdagmiddag serieuze schade opgelopen. De schade werd mogelijk veroorzaakt door een valwind of kleine tornado.

De Brusselse brandweer heeft donderdag 72 oproepen gekregen voor het onweer dat over het land trok. Vijftig daarvan zijn al afgewerkt, met de andere 22 hebben de brandweerlui nog even de handen vol.

Vertragingen tot ruim één uur op Brussels Airport

Op Brussels Airport zijn heel wat aankomende en vertrekkende vluchten vertraagd als gevolg van de regenval. ‘Rond 13.30 uur hebben we de grondoperaties op het tarmac een twintigtal minuten moeten stilleggen en dat heeft uiteraard gevolgen’, aldus woordvoerster Nathalie Pierard.

Tijdens die twintig minuten ‘werkonderbreking’ kon bijvoorbeeld geen bagage worden ingeladen of kon het vliegtuig niet getankt worden. Daardoor moeten reizigers momenteel nog rekening houden met vertragingen van twintig minuten tot ruim één uur. Ook de aankomende vluchten lopen vertraging op, omdat er ook in andere landen slecht weer was voorspeld.

Brussels Airport waarschuwt reizigers dat de hinder nog een aantal uur kan aanhouden, maar maakt zich sterk dat tegen de avond alles weer normaal verloopt. ‘Het zwaartepunt van het onweer lijkt voorbij, dus we hopen dat alle passagiers vlot hun bestemming bereiken’, aldus Pierard, die benadrukt dat het vrijdag een drukke dag is op de luchthaven met 480 vluchten en 60.000 passagiers in totaal.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines schrapte vrijdagmiddag in overleg met buitenlandse maatschappijen preventief vijf vluchten, om zo te zorgen voor een betere spreiding bij de grondoperaties op het tarmac. Het gaat om vluchten naar Wenen, Genève, Oslo, Rome en Kopenhagen. Voor de getroffen reizigers wordt een alternatieve vlucht voorzien.

Onweersverwachting

Donderdag richtte het onweer al heel wat schade aan in Vlaanderen:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig