Daar is de tramsimulator: ook zo leer je een tram besturen

Wat een flight simulator is voor vliegtuigen, is de tramsimulator voor de tram. De Lijn kocht er drie aan om haar tramchauffeurs op te leiden.

Zo’n tramsimulator bootst het besturen van een tram na. Hij bestaat uit een cockpit met aanraakschermen die een vooraanzicht van 180 graden vormen, aangevuld met bedieningspanelen. Er kunnen verschillende tramtypes in diverse verkeerssituaties aangeleerd worden. “Het voelt levensecht, alsof je daadwerkelijk met een tram op de baan bent”, klinkt het bij De Lijn.

OPLEIDING

Dat alles vereist spitstechnologie en maatwerk qua ontwikkeling, want De Lijn heeft met Gent, Antwerpen en de Kusttram meerdere tramnetwerken die in de software verwerkt moeten worden. Met de aankoop van drie simulatoren is een investering gemoeid van 1,5 miljoen euro.

Door de specifieke software en het aantal tramnetwerken is de realisatie van de tramsimulatoren een vrij langdurig proces. De levering van de drie toestellen wordt daarom pas volgend jaar voorzien. Maar de klassieke scholing loopt intussen gewoon door. Zo leidt het opleidingscentrum van De Lijn, ook wel de rijschool genoemd, jaarlijks zo’n 125 nieuwe tramchauffeurs op.

Bron: Jobat.be