camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

donderdag 19 mei 2022 om 17.00 uur

1 Dode en gewonden bij aanval in Rusland vlak bij Oekraïense grens

Bij een aanval in een dorp in het zuidwesten van Rusland aan de grens met Oekraïne, in de oblast Koersk, zijn een dode en gewonden gevallen. Dat heeft de gouverneur van de regio bekendgemaakt.

‘Een aanval in Tetkino is helaas in een tragedie geëindigd. Momenteel hebben we weet van de dood van minstens één burger’, aldus gouverneur Roman Starovoyt op Telegram. Anderen zijn gewond geraakt en krijgen medische zorgen, voegde hij nog toe. Bovendien zijn verschillende huizen beschadigd.

Volgens Russische bronnen werd Tetkino, een dorp met ongeveer 4.000 inwoners, woensdag al aangevallen. De oblast Belgorod, ook dicht bij de Oekraïense grens, meldde beschietingen. Oekraïne gaf nog geen commentaar op de aantijgingen.

Rusland, dat op 24 februari Oekraïne binnenviel, klaagt al weken over herhaaldelijke Oekraïense aanvallen op zijn grondgebied.

Volg de nieuwste evoluties over de oorlog in Oekraïne in onze blog.

2 China denkt aan Russische olie voor aanvullen reserves

China denkt aan goedkope Russische olie om de eigen strategische voorraad aan te vullen. Peking lijkt zo de energiebanden met Rusland aan te halen nu Europa net onafhankelijk wil worden van Russische olie en gas. De EU onderhandelt nog steeds over een olieban.

China voert nu gesprekken met Rusland om bijkomende voorraden te kopen, melden anonieme bronnen aan persbureau Bloomberg. De ruwe olie van de Russische buren moet de strategische reserve van Peking aanvullen. Er is sprake van gesprekken op regeringsniveau, met een beperkte directe betrokkenheid van de oliebedrijven zelf, zegt een van de bronnen.

China kan een goeie deal binnenhalen met Rusland. Door de oorlog in Oekraïne zijn de mondiale olieprijzen dan wel fors gestegen, de prijs van Russische olie is fors gedaald, vanwege reputatieschade en financiële sancties.

Beide ministeries van Buitenlandse Zaken gaven nog geen commentaar. Details over volumes en prijs van een mogelijke deal zij nog niet beslist en het is niet zeker dat er een akkoord komt, aldus een bron.

De VS en Groot-Brittannië kondigden al een olieban aan en in de EU wordt er nog over onderhandeld, maar Hongarije ligt dwars. Intussen zijn er voldoende kopers in China en India.

3 Navo-toetreding Finland en Zweden: Erdogan geeft nog niet toe

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft gekant tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de Navo. ‘We hebben de verantwoordelijken in de Navo gezegd dat we “neen” zullen zeggen tegen een toetreding van Finland en Zweden. Dat zal ons standpunt blijven’, zei hij donderdag aan de staatszender TRT.

Erdogan zegt nog steeds ‘neen’ tegen Finland en Zweden in de Navo.   AP

Ook woensdag blokkeerde Turkije de start van de toetredingsgesprekken in de Noord-Atlantische Raad. Volgens Ankara steunen Finland en Zweden immers de Koerdische Arbeiderspartij PKK en de Syrisch-Koerdische militie YPG. Finland en Zweden willen toetreden tot de militaire alliantie, vanwege de Russische invasie in Oekraïne.

Experten vermoeden verschillende motieven achter de Turkse weigering. Daarbij zou het ook om wapenhandel kunnen gaan. Ankara wil Amerikaanse gevechtsvliegtuigen kopen, maar in Washington ligt een mogelijke deal politiek gevoelig. Nog anderen vermoeden dat het binnenlandse beleid een rol speelt in de houding van Erdogan. Zijn steun in peilingen is immers tanende.

4 Inwoners Irak niet opgezet met verspreking van George W. Bush

Iraakse internetgebruikers kunnen niet lachen met een verspreking van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush. Die sprak woensdag op een evenement over een ‘invasie van Irak’, maar bedoelde uiteraard Oekraïne. ‘Het spook van de invasie in Irak en de vernietiging achtervolgt Bush’, klinkt het op sociale media.

Bush, van 2001 tot 2009 president van de VS, had het woensdag in het Bush Presidential Centre over Russisch president Vladimir Poetin en gaf kritiek op zijn besluit om ‘een volledig ongerechtvaardigde en wrede invasie van Irak te lanceren’. Hij corrigeerde zichzelf snel en lachte dat hij ‘intussen 75 jaar oud’ is.

De verspreking werd op luid gelach onthaald, maar in Irak heeft ze een bittere nasmaak. Op sociale media uiten verschillende gebruikers hun ongenoegen. ‘De inval in Irak blijft Bush achtervolgen, het is zijn onderbewustzijn dat hem de verspreking liet maken. Zijn brute en onrechtvaardigde invasie in Irak zal altijd zijn ergste nachtmerrie blijven’, tweette een plaatselijke journalist.

Een andere twitteraar had het over ‘een waarheid die hem altijd zal kwellen en een nachtmerrie waar hij elke nacht mee wordt geconfronteerd’.

Na de terreuraanslagen van 11 september 2001, enkele maanden na het aantreden van Bush, lanceerde de VS een ‘oorlog tegen terrorisme’. De inval in Afghanistan werd gevolgd door de oorlog in Irak in 2003. Die leidde uiteindelijk tot de val van dictator Saddam Hoessein, maar betekende wel een van de bloedigste periodes in de moderne geschiedenis van Irak. Toen de VS zich in 2011 terugtrok, waren er al meer dan 100.000 burgerdoden geteld in het land in het Midden-Oosten.

5 Hevige regenval leidde op diverse plaatsen tot verkeershinder

De hevige regen van deze namiddag heeft op meerdere plaatsen tot verkeershinder geleid. Op het hoogtepunt van het noodweer, tussen 13 en 14 uur, stond er op de hoofdwegen in Vlaanderen zo’n 140 kilometer file, wat uitzonderlijk is rond dat tijdstip, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Onder andere op de E40 in de regio Aalst gingen heel wat autobestuurders op de pechstrook staan, omdat ze het te gevaarlijk vonden om verder te rijden. Er waren ook heel wat – eerder kleine – incidenten. Op verschillende plaatsen bleef het water een tijdlang op het wegdek staan. Dat was onder meer het geval in Boom op de A12 in de omgeving van de Rupeltunnel, aan Leonard in de aansluiting tussen de Brusselse binnenring en de E411 naar Namen en ook nog op de Brusselse buitenring in Wezembeek-Oppem.

6 Mercedes-Benz gaat zich meer richten op luxemarkt

Autobouwer Mercedes-Benz gaat zich meer focussen op luxewagens omdat die meer kans bieden op ‘economische groei en jobzekerheid’, heeft ceo Ola Källenius donderdag gezegd.

De Duitse autobouwer wil in de toekomst minder instapmodellen maken. Welke van de goedkopere reeksen verdwijnen, wil het bedrijf nog niet zeggen. In media werd gespeculeerd over het einde van de compacte A- en B-klasse.

Welke reeksen verdwijnen, is nog niet duidelijk.  reuters

De beslissing heeft te maken met de grote vraag naar de duurdere luxewagens van Mercedes. In het middensegment komt er volgend jaar een nieuwe Mercedes E-klasse. En er is volgens Källenius ook een bijkomend model gepland op maat van China.

Mercedes verkocht ongeveer 2 miljoen auto’s vorig jaar, 5 procent minder dan in het voorgaande jaar door een tekort aan computerchips.

7 Londense politie sluit onderzoek naar ‘partygate’ af met 126 boetes

De Londense politie heeft haar onderzoek naar illegale lockdown-feesten in Downing Street en andere regeringsgebouwen afgerond. In totaal werden 126 bekeuringen uitgeschreven voor overtredingen van de coronaregels, zo maakte de Metropolitan Police donderdag bekend.

Premier Boris Johnson heeft geen nieuwe boete gekregen, zo liet een regeringswoordvoerder weten. Johnson en minister van Financiën Rishi Sunak waren eerder beboet voor het bijwonen van een verjaardagsfeestje voor Johnson.

   • Johnson betaalt prijs voor ‘partygate’

Volgens Scotland Yard zijn bij acht bijeenkomsten in 2020 en 2021 overtredingen geconstateerd. In totaal zijn aan 73 vrouwen en 53 mannen boetes opgelegd. Sommigen kregen meer dan een boete.

Voor Johnson is de zaak echter nog niet voorbij. Tegen de premier loopt momenteel ook een onderzoek door een parlementaire commissie wegens veronderstelde leugens in het parlement in verband met de affaire. Ook het parlement doet onderzoek naar de kwestie, maar dat richt zich specifiek op de premier.

Johnson zou met zijn eerste reacties op ‘partygate’ het parlement hebben misleid. Hij stelt dat hij dat niet bewust heeft gedaan. Daarnaast heeft Johnson zijn eigen gedrag in zijn meerdere spijtbetuigingen over het schandaal verdedigd. Oppositieleden hebben hem meermaals opgeroepen te vertrekken.

8 Twee Belgische bergbeklimmers gered in Spanje na telefoontje vanuit België

Twee Belgische klimmers van 25 en 26 jaar zijn gered door de Spaanse hulpdiensten, nadat ze vast waren geraakt in de bergen. De broer van een van hen had in België het noodnummer 112 gebeld. De Belgische centrale contacteerde vervolgens de lokale 112. Dat schrijven lokale media.

De twee jongemannen waren geblokkeerd door sneeuw en ijs in de omgeving van de Vadomingueropas in het Picos de Europa-gebergte in het noorden van Spanje. Het duo werd na bijna twee uur zoeken teruggevonden op 2.000 meter hoogte.

De 112-centrale van de regio Asturië werd woensdag iets na 14 uur gecontacteerd door 112 Andalusië, dat op zijn beurt werd gecontacteerd door 112 België. De noodcentrale in België had een telefoontje gekregen van een broer van een van de klimmers, nadat hij een SOS-bericht had ontvangen met de coördinaten van de locatie en de vraag om een helikopter te sturen.

Beide klimmers werden per helikopter overgebracht naar het dorp Sotres. Ze stellen het goed.

9 Sri Lanka virtueel failliet

De economische crisis in Sri Lanka gaat van kwaad naar erger. Het land kan voor het eerst sinds het in 1948 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië een lening niet afbetalen, en is dus virtueel failliet. Nandalal Weerasinghe, de gouverneur van de nationale bank van het Aziatische land, liet donderdag verstaan dat Sri Lanka geen betalingen meer kan verrichten tot de schuld is geherstructureerd.

De financiële crisis veroorzaakte al gewelddadige protesten in Sri Lanka.  afp

Sri Lanka moest normaal 78 miljoen dollar afbetalen tegen 18 april. Er was uitstel voor dertig dagen, maar die termijn is woensdag verstreken en dus is het land nu ‘in wanbetaling’.

   • Het verloren paradijs dat Sri Lanka heet

De eilandstaat kreeg het moeilijk als gevolg van de coronacrisis. Toerisme was erg belangrijk voor de economie, maar door corona bleven de toeristen weg. Sri Lanka had geen geld meer om belangrijke goederen zoals brandstof en voeding te importeren. De inflatie zou de volgende maanden stijgen tot 40 procent, waarschuwde de gouverneur donderdag. De crisis veroorzaakte ook al gewelddadige protesten.

De regering voert gesprekken met het IMF en met haar schuldeisers over een schuldherschikking. Eerder klonk het dat 3 à 4 miljard dollar nodig is om uit de crisis te geraken.

10 De acht bergen lauw onthaald door filmpers in Cannes

De film Le otto montagne (De acht bergen) van de Belgische regisseurs Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch is op het Filmfestival van Cannes veeleer lauw ontvangen door de internationale filmpers.

De film gaat over een jeugdvriendschap over de jaren heen.  

De Italiaans-Belgisch-Franse coproductie is een adaptatie van de gelijknamige en gelauwerde roman uit 2017 van de Italiaanse auteur Paolo Cognetti over een jeugdvriendschap door de jaren heen. Pietro, een verwend stadsjochie uit Turijn, gaat elke zomer naar het quasi verlaten bergdorpje Grana in de Val d’Aoste, waar hij bevriend raakt met Bruno. Na hun jeugd verliezen ze elkaar wat uit het oog. Maar twintig jaar later vinden ze elkaar terug.

Na een speciale vermelding van de Cicae-jury van de Quinzaine in 2009 voor De helaasheid der dingen, dingt Van Groeningen met dit lyrische noodlotsdrama naar de Gouden Palm.

Le otto montagne komt in het najaar in België in de bioscoop.

Niet te missen

De podcasts van De Standaard