In een toespraak heeft oud-president van de VS George W. Bush per ongeluk de invasie van Irak ‘volledig ongerechtvaardigd en wreed’ genoemd, terwijl hij sprak over de invasie van Rusland in Oekraïne. Hij corrigeerde zichzelf onmiddellijk en stak de blunder op zijn leeftijd. ‘Ik ben 75 jaar oud’, aldus Bush. Bekijk het hierboven.

Na zijn verspreking mompelde hij nog ‘Irak ook ...’, waarna het publiek moest lachen. Maar niet iedereen vond zijn opmerking even grappig. Het leidde meteen tot spot en kritiek op sociale media.

De VS vielen in 2003, toen Bush president was, Irak binnen omdat het land verdacht werd massavernietigingswapens en terroristen te herbergen. Die wapens werden nooit gevonden en er volgde een conflict waarbij meer dan een kwart miljoen mensen stierven, onder wie bijna vijfduizend Amerikaanse soldaten.

Critici hebben de invasie van Irak in 2003, waartoe Bush opdracht had gegeven, zowel ongerechtvaardigd als wreed genoemd, en ze wordt beschouwd als een grote smet op zijn presidentschap.

In januari ontstond ophef in de VS toen president Biden zich schuldig had gemaakt aan het beledigen van een journalist terwijl de microfoon nog open stond. Biden is niet de enige president die een uitspraak deed die niet bedoeld was voor het publiek. Bekijk het in de video hieronder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig