camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Pro League

Pas in juni duidelijkheid over competitie volgend jaar

Een topreeks met 18 ploegen, zonder play-offs, waarbij minstens twee en mogelijk drie ploegen stijgen en dalen. Dat is het tegenvoorstel van de kleine clubs op het ‘plan-Parys’ voor een nieuwe competitie.

donderdag 19 mei 2022 om 3.25 uur

Vincent Mannaert (Club Brugge), Michel Louwagie (AA Gent), Philippe Bormans (Union) en Mehdi Bayat (Charleroi) komen aan op de vergadering. Marc Gysens

Drie dagen voor het einde van het seizoen ’21-’22 zijn de clubleiders het nog oneens over hoe volgend seizoen er zal uitzien. In principe zouden er volgend jaar drie ploegen degraderen om opnieuw tot een competitie met 16 ploegen te komen. Maar nu al is duidelijk dat de kleine clubs zo’n scenario niet aanvaarden. De grote clubs hebben geen andere keuze dan tegemoet te komen aan die verzuchting om enkele andere dossiers, zoals de integratie van de beloften­ploegen in 1B, door te drukken.

Het ontwarren van de competitieknoop is de eerste grote uitdaging van Lorin Parys, de ceo van de Pro League. De Leuvenaar vond in eigen streek een rustiek kader voor een ‘brainstormsessie’ over het ­gevoelige thema. De leden van de raad van bestuur werden eerst ontvangen in het Kasteel van Neerijse, en nadien in Couvert Couvert, het restaurant van Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute in Egenhoven. Ook Club-manager Vincent Mannaert en Vandenhaute zelf schoven aan tafel. Zij behoren niet tot de raad van bestuur, maar ontvingen in januari een ‘speciaal mandaat’. Daar maken ze gebruik van om de discussie over het ­competitieformat te stroomlijnen.

Van 18 naar 12

Onder impuls van de grote clubs stelt Lorin Parys voor om het aantal clubs in 1A af te bouwen van 18 naar 12 (DS 17 mei). Dat is ook het voorstel van een Brits bureau dat een studie in opdracht van de Pro League had uitgevoerd.

   De kleine clubs kunnen met een geleidelijke afbouw akkoord gaan, op voorwaarde dat ze tot het einde van het tv-contract in 2025 met 18 kunnen blijven en het ‘promotiegat’ groot genoeg wordt gemaakt. Parys wil vasthouden aan één rechtstreekse stijger en één barragist, de kleine clubs willen minstens twee rechtstreekse stijgers en een competitie zonder play-offs. Verschillende clubs dringen ook aan op een betere verdeling van het tv-geld. In ruil willen ze aanvaarden dat de beloftenteams van de topclubs meerdere jaren in 1B aantreden. Voorlopig is dat beperkt tot twee seizoenen.

Na afloop van de sessie onthielden de clubleiders zich van commentaar. Er zou eerst nog een tweede sessie volgen alvorens er (eind) juni gestemd wordt door alle clubs.

Buitenland
 1. Video Turkse studenten weigeren queerfobe versie van eed van Hippocrates af te leggen tijdens diploma-uitreiking
 2. Na Russische raketaanvallen is in Kiev de angst helemaal terug
 3. Amerikaans onderzoek kan ‘geen kwaad opzet’ aantonen bij dood journaliste Shireen Abu Akleh
 4. Bosbranden houden lelijk huis in zuidoosten van Europa
 5. Video Passagiersvliegtuig landt onder begeleiding van straaljager na bommelding
 6. Video Wat we weten over de schutter in Kopenhagen
 7. De ‘linkse’ econoom die Argentinië moet redden
 8. Video Zeker 7 doden en nog 18 vermisten na afbreken gletsjer in Italië: ‘Dodentol zal vermoedelijk nog oplopen’
 9. Video Protest in Ohio nadat agenten meer dan 60 keer op ongewapende zwarte man hadden geschoten
 10. Achttien doden bij protesten in autonome regio Oezbekistan
 11. Nieuwe verdachte gearresteerd in zaak-Peter R. de Vries
 12. Video Geen aanwijzingen van terreur bij schietpartij Kopenhagen, verdachte kreeg eerder psychologische hulp
 13. Live Oekraïne | Nog meer dan 10.000 burgers in Lysytsjansk
 14. Meisje van tien dat verkracht werd moet van Ohio naar Indiana reizen om abortus te kunnen krijgen
 15. Russen nemen provincie Loehansk in en richten vizier op Donetsk
 16. Russen nemen provincie Loehansk in en richten vizier op Donetsk
 17. Video Gletsjer stort in in Italiaanse Alpen: minstens zes doden
 18. Oleksandra en Oleksandr