Groen schrapt kandidatuur vierde duo voor voorzitterschap
De drie duo’s wier kandidatuur wel ernstig wordt genomen.  Foto:  belga

Het partijbestuur van Groen heeft besloten om de kandidatuur voor het voorzitterschap van Renaat Van Rompaey en Djalikhatou Barry met onmiddellijke ingang in te trekken. Volgens Groen hield het duo zich niet aan de afspraken en bleek afgelopen week dat het om een schijnkandidatuur ging.

Zo zou Renaat Van Rompaey op verschillende ontmoetingsmomenten alleen zijn verschenen en daarbij hebben aangegeven dat hij zijn medekandidate alleen lid had gemaakt omdat dat zo moest voor zijn kandidatuur. Hij zou ook meermaals te kennen hebben gegeven dat hij het voorzitterschap van de partij niet ernstig ambieerde.

‘De heer Van Rompaey hield zich niet aan de gemaakte afspraken op het vlak van constructief campagne voeren en werd betrapt op lasterlijke uitspraken die de partij extern schade berokkenen’, zegt Groen in een statement. ‘Het partijbestuur beschouwt op basis hiervan dat het hier niet gaat om een ernstige kandidatuur, en grijpt nu in om het verdere verloop van de voorzittersverkiezingen niet te laten verstoren door een schijnkandidatuur.’

Van Rompaey en Barry stelden zich nooit extern voor. Bij het voorstellen van de kandidatenduo’s luidde het nog dat zij alleen de dialoog wilden aangaan met de leden.

Door de intrekking blijven er nog drie duo’s over voor het voorzitterschap van de partij. Het gaat om Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout en Nadja Naji, Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman en Brussels Parlementslid Juan Benjumea-Moreno, en Jenna Boeve en Jad Zeitouni van Jong Groen. Op 11 juni kiest de partij wie Meryem Almaci opvolgt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig