Vooruit is dood, leve Viernulvier
‘Je kan nog naar de Vooruit voor een pint of concert, alleen organiseert Vooruit het niet meer.’  Foto:  Alexander Meeus

Het kind heeft eindelijk een naam. Kunstencentrum Vooruit gaat verder door het leven als Viernulvier. Die naam heeft geen associatie meer met een politieke partij.

‘Uit de honderden namen maakte niets ons echt enthousiast,’ zei algemeen coördinator Franky Devos vanmorgen op een persconferentie waar het kunsthuis zijn nieuwe naam uit de doeken deed. ‘Het leek wel een zoektocht naar iets dat niet te vinden was. Error404 is de foutcode die je dan krijgt op het internet. Daar konden we wel iets mee.’

‘De naam van het monument blijft gewoon. Je kan nog naar de Vooruit voor een pint of concert, alleen organiseert Vooruit het niet meer,’ aldus Devos. Dat is niet ongewoon: ook het Toneelhuis valt niet samen met de Bourlaschouwburg, Compagnie Cecilia niet met De Expeditie.’

Neutraal merk

Viernulvier is een neutraal merk, het roept geen associaties op in tegenstelling tot andere namen die in de running waren zoals zooi, zwerm, vaart en monde. Het speelt ook beter in op het nomadische profiel van het kunstencentrum dat vanaf deze zomer niet alleen meer in de Vooruit zal programmeren. Zo komen er samenwerkingen met Bijloke Wonderland, Theater aan Zee, Boomtown en het Italiaanse Santarcangelo-festival. Op termijn willen ze evolueren naar de cijfercode 404 dat internationaal beter bekt, naar het voorbeeld van kunstencentrum 104 in Parijs.

De knoop werd maanden geleden al doorgehakt, maar het bestuur en de medewerkers hielden de lippen stijf op elkaar om tijdig de rechten en domeinnamen te verzekeren. Het kunstencentrum had duidelijk geleerd uit het verleden toen ze in snelheid werden gepakt door Rousseau. Ondertussen is de nieuwe website www.viernulvier.gent online, wordt vandaag een nationale campagne op radio en tv gelanceerd. Er komt zelfs een speciaal viernulbier.

Met de rug tegen de muur

Met de naamwissel komt een einde aan een lange saga. Onder impuls van voorzitter Conner Rousseau, die ‘een breuk met de oude politiek’ wilde, vervelde SP.A in september 2020 tot Vooruit. De kunstorganisatie stond met de rug tegen de muur. Ondanks luid protest van onder meer UGent-rector Rik Vandewalle, oud-burgemeester Daniël Termont, marketingexperts en heel wat Gentenaars was het voor het huis ondenkbaar om dezelfde naam te houden als een politieke partij. Niet alleen vanwege de verwarring in de communicatie, het zou Viernulvier ook belemmeren om maatschappelijk standpunten in te nemen in haar artistieke programma, zo schreef Devos eerder in een opinie in deze krant.

Na verschillende bemiddelingsgesprekken sloot Devos met Vooruit een veelbesproken dading af waarmee ze het conflict beëindigden en Viernulvier officieel afstand nam van de naam. Het leverde het kunstencentrum veel kritiek op, maar veel opties waren er niet – de socialistische partij had de naam Vooruit al laten registreren bij het Europees Bureau voor intellectuele Eigendom. Rousseau draaide wel op voor de rebranding. Devos wil geen cijfers noemen maar bevestigt dat Viernulvier geen eigen middelen heeft moeten investeren.

Voo?uit

De zoektocht naar een nieuwe naam verliep moeizaam. Palas en Volxus, gekozen uit 3.000 spontaan ingestuurde suggesties, kregen weinig bijval van het publiek, noch van de medewerkers. ‘De Vooruit’ zou geen verschil maken op sociale media en bij rankingmachines. In afwachting van de juiste smoel werd het Voo?uit. Zo ging een jaar voorbij.

Devos kijkt met gemengde gevoelens terug op de affaire. ‘In dit verhaal zijn alleen maar verliezers. We krijgen het tij zeker gekeerd, maar dit had niet moeten gebeuren. De naam Vooruit is als sinds 1982 verbonden met dit kunstencentrum, die geschiedenis gaat nu onvermijdelijk verloren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig