Inbreker Brussels justitiepaleis op heterdaad betrapt met dossiers
  Foto:  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Woensdagochtend werd er ingebroken in het Brusselse justitiepaleis. De dader werd op heterdaad betrapt en opgepakt. Dat bevestigt het parket aan persagentschap Belga. Bronnen melden dat hij in het bezit was van enkele dossiers.

De man die woensdagochtend heeft ingebroken in het Brusselse justitiepaleis werd daarbij op heterdaad betrapt en kon ingerekend worden. Dat meldt het Brusselse parket. ‘Agenten van de Directie Beveiliging (DAB) van de federale politie merkten woensdagochtend omstreeks 05.00 uur op de bewakingscamera’s dat er een man rondliep in het justitiepaleis’, zegt parketwoordvoerster Sarah Durant. ‘Ze gingen meteen ter plaatse en konden de man intercepteren. Het gaat om een man die geboren is in 1999. Hij werd meegenomen voor verhoor.’

Bronnen binnen het justitiepaleis melden dat de man in het bezit was van enkele dossiers van het parket-generaal toen hij opgepakt werd, maar dat kon het parket nog niet bevestigen. Volgens het parket kon de man het gebouw binnendringen via een raam op de eerste verdieping van het justitiepaleis. Hij zou zich bij die inbraak bezeerd hebben. Hij zou na zijn arrestatie onderzocht zijn door een arts.

Of de man alleen handelde en of hij iets kon buitmaken, kon het parket nog niet verduidelijken. ‘Verder onderzoek moet daarover meer duidelijkheid brengen’, aldus de parketwoordvoerster.

Ruiten vernield

De dader berokkende heel wat schade tijdens zijn inbraak. Volgens informatie die het persagentschap Belga ter plaatse kon inwinnen, zou de dader binnengedrongen zijn via één van de grote trappen aan de voorzijde van het gebouw en op de eerste verdieping de ruit van een deur hebben ingeslagen. Aan een trap tussen de eerste en de tweede verdieping is een andere ruit vernield, en aan de burgerlijke griffie van het hof van beroep, ook op de eerste verdieping, is een binnenruit vernield. Nog op de eerste verdieping, vlak bij de bureaus van de Nederlandstalige en Franstalige balies van de orde van advocaten, is een brandblusser van de muur gerukt. Later op de dag zou het parket meer uitleg geven.

Door de inbraak opende het justitiepaleis woensdagochtend pas om 09.00 uur de deuren voor het publiek. Daardoor stond er woensdagochtend een lange wachtrij aan de ingang. De zittingen in het gebouw zijn met vertraging begonnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig