Girmay en de vloek van de proseccokurk
 Het openen van een fles prosecco liep slecht af voor Biniam Girmay. Foto:  ap

Na de historische zege, de opgave: Biniam Girmay (22) is uit de Giro gestapt. Na het kurkincident kon de Eritreeër even niets meer zien met zijn linkeroog, maar er zou geen blijvende schade zijn.

Eén dag na de euforie volgde de teleurstelling bij Intermarché-Wanty-Gobert. Biniam Girmay (22) moet de Ronde van Italië noodgedwongen verlaten. De oogblessure die hij dinsdag tijdens de podiumceremonie opliep nadat bij het openen van de fles prosecco de kurk keihard in zijn linkeroog was beland, speelt hem zoveel parten dat verder koersen geen optie is.

Girmay houdt het zo na tien ritten, met vijf dichte ereplaatsen én zijn overwinning van gisteren voor bekeken in deze Giro. Het was zijn ambitie om de puntentrui na te jagen, maar die mag hij dus voor dit jaar opbergen.

Scheur

‘Biniam zag een tijdje niet meer door zijn linkeroog’, legt ploegarts Piet Daneels uit. ‘In het ziekenhuis werd een bloeding in de voorste oogkamer vastgesteld. Die vertroebelde zijn zicht, maar in principe is zoiets niet bedreigend voor het oog. Ondertussen ziet hij weer beter.’

De evolutie van Girmays letsel gaat de goede richting uit en wellicht zal er geen blijvende schade zijn. Een meevaller, want volgens oogartsen kan zo’n knallende kurk ook kneuzingen van het oogweefsel veroorzaken, soms kan het oog zelfs scheuren.

   • ‘Koersen in Afrika verschilt niet zo veel van koersen in Europa, hoor’

Girmay zelf meldde in een video dat hij oké is, maar dat zijn ‘oog moet rusten’. Om het risico dat de bloeding en de oogboldruk zouden toenemen te beperken, wordt hem aangeraden om intensieve inspanningen te vermijden. Intermarché besloot daarom om zijn goudhaantje uit de wedstrijd te halen.

‘Onze prioriteit gaat uit naar een volledige genezing van het letsel’, aldus Daneels. ‘In samenspraak met Biniam en de sportieve directie hebben we dan ook besloten dat hij niet meer start. De komende dagen zal Biniam nauw opgevolgd worden door een medisch team.’

Excuses

Met Girmay verliest de Giro een van haar meest prominent in beeld koersende renners. Het is ook een streep door de rekening van Intermarché-Wanty-Gobert dat nog meer ritsucces beoogde met de Eritreeër.

Ploegleider Valerio Piva betreurt de opgave, ‘maar zijn gezondheid primeert’. ‘Het is heel jammer, want we gingen voor de puntentrui’, aldus Piva. ‘Ik denk dat hij zeker een kans had op nog een ritzege. Maar we moeten hem beschermen.’

Opvallend: het bedrijf dat de wijnflessen aan de Giro levert, bood ondertussen zijn excuses aan bij de ploeg. Girmay was niet de eerste die op het podium problemen had. Eerder in deze Ronde van Italië liep het ontkurken ook al mis bij Mathieu van der Poel en Koen Bouwman.