Belgische F-16’s onderscheppen vliegtuig boven Nederland
Archiefbeeld F-16.  Foto:  belga

Twee Belgische F-16’s hebben dinsdag een cargovliegtuig vanuit China in het Nederlandse luchtruim onderschept en begeleid naar de luchthaven van Luik. Reden is een bommelding, die nadien vals bleek. Dat zegt Christian Delcourt, woordvoerder van Luchthaven Luik.

De twee F-16’s stegen dinsdagavond op, op vraag van de Nederlandse luchtgevechtsleiding. Ze onderschepten het cargovliegtuig in het Nederlandse luchtruim en begeleidden het naar Luik, normaal gezien de eindbestemming van het toestel, meldt het ministerie van Defensie in een persbericht.

Het ging om een toestel van luchtvaartmaatschappij Air China Cargo. Er was een bommelding voor de Boeing 777, die achteraf vals bleek, zegt de woordvoerder van Luchthaven Luik. Iets na 20 uur landde het toestel in Luik zonder problemen. Voor de landing waren verschillende hangars van de luchthaven ontruimd.

De woordvoerder van de luchthaven zegt dat de luchtvaartmaatschappij zelf de melding deed, na geruchten van bedreigingen tegen andere Chinese vliegtuigen op sociale media. ‘De federale autoriteiten voeren een grondig onderzoek uit op het vliegtuig’, zegt Defensie.

De F’16’s vlogen in Nederland sneller dan het geluid en mogelijk was er daardoor een doffe knal te horen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig