Wordt Spanje eerste Europees land met menstruatieverlof?
  Foto:  Shutterstock

De Spaanse regering heeft een wetsontwerp voor­gesteld voor een ‘menstruatie­verlof’ voor vrouwen die lijden onder pijnlijke maandstonden. Dat is een primeur in Europa.

De overheid zal de tijdelijke werk­onderbreking integraal financieren, kondigde minister van ­Gelijkheid Irene Montero (Podemos) aan. ‘Menstruatie zal geen taboe meer zijn. Het is gedaan met gaan werken met pijn.’ De minister gaf aan dat het ziektebriefje, dat ondertekend moet worden door een arts, geen limiet zal hebben. Een voorlopige versie van de wet had het over maximaal vijf dagen werkonderbreking.

De tekst gaat nu naar het par­lement, waar de regering geen meerderheid heeft. Als het licht op groen gaat, volgt Spanje het voorbeeld van onder meer Japan, Indonesië en Zambia. In Europa zal Spanje de eerste zijn, al zijn er wel al bedrijven die het verlof toekennen zonder dat er een wet voor bestaat.

De Spaanse vakbond UGT is niet overtuigd. De vrees is dat ­bedrijven minder vrouwen zullen aanwerven. De vakbond CCOO is wel tevreden, omdat de regeling een ‘tot nu toe genegeerd gezondheidsprobleem zichtbaar zal ­maken’. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig