Topman Britse centrale bank waarschuwt voor ‘apocalyptische’ gevolgen van stijgende voedselprijzen
Archiefbeeld Andrew Bailey.  Foto: reuters

Andrew Bailey, de topman van de Britse centrale bank, waarschuwt voor ‘apocalyptische’ gevolgen door de prijsstijgingen van levensmiddelen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, een belangrijk landbouwland.

Oekraïne heeft zelf voldoende voorraden, maar kan die niet exporteren, zei Bailey tijdens een parlementaire commissie. ‘Dat is een grote zorg voor dit land, en een grote zorg voor de ontwikkelingslanden’, aldus Bailey.

In maart stegen de prijzen voor levensmiddelen in Groot-Brittannië al met 5,9 procent. Verwacht wordt dat de prijzen nog verder zullen stijgen. Oekraïne is een belangrijke producent van tarwe en zonnebloemolie.

Tarwe is nog nooit zo duur geweest. Bij sluiting van de Europese markten moest er maandag 438,25 euro per ton worden betaald. De nieuwe recordprijs volgt op de aankondiging door India om de uitvoer van tarwe te verbieden. Door de aanhoudende hitte is de productie er beperkt, en zijn de binnenlandse prijzen er gestegen.

‘Zeer grote loonschok’

Bailey waarschuwt dat de stijgende energie- en levensmiddelenprijzen ook de inflatie verder zullen opvoeren en een ‘zeer grote loonschok’ zullen veroorzaken. De werkloosheid zou uiteindelijk ook weer toenemen. Miljoenen Britten zouden bijgevolg in de armoede terecht kunnen komen.

Op de vraag of Bailey zich hulpeloos voelt om iets te doen tegen de toenemende inflatie, antwoordde hij kortweg ‘ja’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig