camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Voetbal

Antwerp in poleposition voor trainer Mark van Bommel

Mark van Bommel (45) staat centraal in een trainerscarrousel in het Belgisch voetbal. Hij sprak met Genk om er de nieuwe coach te worden, maar Antwerp wil Genk aftroeven. Op de Bosuil ligt een contract voor twee jaar klaar.

dinsdag 17 mei 2022 om 3.25 uur

Mark van Bommel was als voetballer een grote naam, maar zijn carrière als trainer moet nog van de grond komen. Andreas Schaad/getty

De trainerscarrousel draait de ­komende weken overuren. De helft van de eersteklassers is op zoek naar een nieuwe coach, maar ­Antwerp verwacht eerstdaags van die lange lijst geschrapt te worden. De Great Old heeft er goede hoop op dat het Mark van Bommel kan overtuigen om naar de Bosuil te verhuizen. Er ligt een tweejarig contract klaar voor de voormalige international van Oranje. Verschillende bronnen melden dat de onderhandelingen vergevorderd zijn.

Bij Antwerp moet Van Bommel Brian Priske opvolgen. De Deen kwam met de nodige adelbrieven naar België, maar kon nooit helemaal overtuigen – het voetbal bleef matig en de vroege bekerexit werd hem aangerekend. De play-offs zijn een dieptepunt: Antwerp kon geen enkele keer winnen en zag Club op zijn veld kampioen spelen. Een paar weken geleden al besliste de bestuurstop dat Priskes verhaal na het seizoen zou stoppen, ondanks een lopende overeenkomst.

Van Bommel is geen onbekende voor sportief directeur Marc Overmars. De twee speelden samen bij het Nederlands elftal

En zo kwam dus Van Bommel in beeld. Hij is geen onbekende voor sportief directeur Marc Overmars: de twee speelden samen bij het ­Nederlands elftal. Van Bommel was als voetballer een grote naam – hij verloor een WK-finale en pakte prijzen met Barcelona, Bayern München, AC Milan en PSV -, maar als coach moet zijn carrière nog van de grond komen. Hij was assistent van zijn schoonvader Bert van Marwijk bij de nationale ploegen van Australië en Saudi-Arabië. ­Nadien was hij zelf hoofdcoach. Bij PSV werd hij na een dik jaar ontslagen na ontgoochelende resultaten. Dit seizoen kwam er een herkansing bij VfL Wolfsburg – met de Belgen Bornauw, Casteels, Lukebakio en Vranckx. Ook dat werd een flop. In de beker werd Wolfsburg zelfs gediskwalificeerd nadat Van Bommel zes in plaats van de toegestane vijf wissels had doorgevoerd. In oktober zat zijn Duitse avontuur erop.

Pitbull

Het hield Antwerp niet tegen om vol voor Van Bommel te gaan: het ziet in de voormalige middenvelder de ideale pion om het vuur in Deurne-Noord aan te wakkeren. Als speler was Van Bommel een pitbull, ook als coach eist hij een goede mentaliteit. Hij staat bekend als een echte winnaar en een harde werker, qua voetbalfilosofie is hij een typische Nederlander, zo valt over de grens te horen: hij wil voor goed voetbal staan.

Bij Racing Genk is de clubleiding overigens óók gecharmeerd door Van Bommel. Het voerde ­gesprekken met Van Bommel – die afgelopen weekend op de tribune zat tegen Charleroi – om Bernd Storck te vervangen. Hij had wel oren naar een Limburgs avontuur, maar Antwerp heeft nu toch de beste papieren. Genk lijkt de pijlen te richten op Wouter Vrancken (43), die na vier jaar KV Mechelen wil ruilen voor ‘een stap hogerop’.

Alexander Blessin. belga

Blessin blijft trainer van Genoa

Alexander Blessin mag van het lijstje potentiële trainers van Club Brugge worden geschrapt. De Duitser hoopte vorig jaar nog op een transfer naar Club maar zal ook volgend seizoen coach zijn van Genoa. Dat heeft de technisch directeur van de club ­bevestigd. Blessin maakte in ­januari de overstap van KV Oostende naar Genoa, maar kon de club niet behoeden voor degradatie. De Genuezen spelen straks voor het eerst in vijftien seizoenen in de Serie B. (blg)

Buitenland
 1. Podcast | Een dag na de historische Navo-top, boekt Poetin belangrijke terreinwinst
 2. Video Schutter opent vuur tijdens optocht Amerikaanse nationale feestdag: zeker zes doden
 3. Live Oekraïne | Poetin: Russische troepen die Lysytsjansk hebben ingenomen, verdienen rust’
 4. Video Turkse studenten weigeren queerfobe versie van eed van Hippocrates af te leggen tijdens diploma-uitreiking
 5. Na Russische raketaanvallen is in Kiev de angst helemaal terug
 6. Amerikaans onderzoek kan ‘geen kwaad opzet’ aantonen bij dood journaliste Shireen Abu Akleh
 7. Bosbranden houden lelijk huis in zuidoosten van Europa
 8. Video Passagiersvliegtuig landt onder begeleiding van straaljager na bommelding
 9. Video Wat we weten over de schutter in Kopenhagen
 10. De ‘linkse’ econoom die Argentinië moet redden
 11. Video Zeker 7 doden en nog 18 vermisten na afbreken gletsjer in Italië: ‘Dodentol zal vermoedelijk nog oplopen’
 12. Video Protest in Ohio nadat agenten meer dan 60 keer op ongewapende zwarte man hadden geschoten
 13. Achttien doden bij protesten in autonome regio Oezbekistan
 14. Nieuwe verdachte gearresteerd in zaak-Peter R. de Vries
 15. Video Geen aanwijzingen van terreur bij schietpartij Kopenhagen, verdachte kreeg eerder psychologische hulp
 16. Meisje van tien dat verkracht werd moet van Ohio naar Indiana reizen om abortus te kunnen krijgen