‘Eenvoudige jongen uit Kinrooi’ krijgt stikstofdossier op zijn bord
Hilde Crevits neemt het belangrijke departement Welzijn over van Beke. Brouns pakt op zijn beurt de porte­feuille van Crevits over, met daarin Werk, Economie, Innovatie, Sociale Economie en Landbouw.  Foto:  BELGA

‘What you see is what you get,’ zegt Jo Brouns (CD&V), ‘een eenvoudige jongen uit Kinrooi.’ En sinds maandag ook de nieuwe Vlaamse minister van Werk, Economie én Landbouw. Het moeilijke stikstofdossier komt dus op zijn bord.

Limburger Jo Brouns, Vlaams CD&V-parlementslid en burgemeester van Kinrooi, wordt niet de opvolger van Wouter Beke (CD&V) op Welzijn. Het is Hilde Crevits (CD&V) die het voor christendemocraten zo belangrijke departement Welzijn overneemt van Beke. Brouns pakt op zijn beurt de stevige portefeuille van Crevits over, met daarin Werk, Economie, Innovatie, Sociale Economie en – opvallend – Landbouw. Als nieuwkomer krijgt Brouns zo meteen het erg gevoelige stikstofdossier op zijn bord.

‘De viceminister-president zit uiteraard ook mee aan tafel en blijft dat dossier opvolgen. En mijnheer Brouns heeft een grote affiniteit met de landbouwsector’, sust Joachim Coens. Dat er voor Crevits wordt gekozen om Welzijn te beheren, toont volgens de aftredende partijvoorzitter hoeveel ­belang CD&V daaraan hecht. De partijraad heeft de nieuwe verdeling gisteravond met 87 procent van de stemmen goedgekeurd.

CD&V zit in een diepe crisis. Na de desastreuze resultaten in De Stemming, het electorale onderzoek van De Standaard en VRT Nws, kondigde eerst voorzitter Joachim Coens en geen week later ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zijn ontslag aan. Of Brouns zelf vindt dat hij de nieuwe wind is die de partij nodig heeft? ‘Ik ga mijn best doen, maar alleen kan ik niks. We zullen het samen moeten doen. Maar what you see is what you get. Da’s Jo Brouns, ja. Een gewone jongen uit Kinrooi.’

Lange strandwandeling

Die gewone jongen gaf gisteravond tijdens zijn eerste stoepinterview wel al meteen aan dat het een heel pak beter moet. ‘De eerste helft van de voetbalwedstrijd was niet goed. We hebben een heleboel tegendoelpunten geslikt en misschien een paar onterechte penalty’s, zo voelt het hier binnen CD&V. Maar nu is het de rug rechten en keihard werken tot het laatste fluitsignaal, de stembusslag in mei 2024.’

Het is niet de eerste keer dat de 47-jarige Brouns optreedt als vervanger. Zo kwam hij ook in het Vlaams Parlement als vervanger van Jo Vandeurzen (CD&V), Bekes voorganger als minister van Welzijn. Brouns werkte zelf ook een paar jaar op het kabinet-Vandeurzen. Zijn familie draagt al langer de sjerp in Kinrooi. Brouns nam de burgemeestersrol over van zijn ­vader, Hubert Brouns, die zestien jaar lang bestuurde. Coens noemt hem ‘een nieuw talent uit Limburg’.

Crevits gaf aan dat de beslissing om van bevoegdheden te wisselen haar niet makkelijk viel. ‘Maar uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke beslissingen.’ Er kwam een lange strandwandeling met haar echtgenoot aan te pas voor de knop helemaal omgedraaid was. ‘Maar wat moet, dat moet. En dan moet je zo’n keuze ook omarmen.’ Het leek meer op een zaak van ‘verantwoordelijkheid nemen’ dan overlopen van enthousiasme.

CD&V in crisis

Met de invulling van de Vlaamse vacature is de kous nog niet af voor de partij. Als er zich voor 30 mei geen tegenkandidaat meldt, wordt Sammy Mahdi op 25 juni, tijdens de familiedag van CD&V in Plopsaland, de nieuwe voorzitter. Hij mag dan onmiddellijk een vervanger voor zichzelf uit zijn hoed toveren, om over te nemen als staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Een eenvoudig departement is dat allerminst. In de zomer van 2021 leidde een hongerstaking van sans-papiers in de Brusselse ­Begijnhofkerk Vivaldi vervaarlijk dicht bij de afgrond. De PS en Ecolo kondigden toen aan dat ze onmiddellijk de regering zouden verlaten, mocht er één hongerstaker overlijden.

Mahdi vaart op het departement geen softe koers en bijt van zich af wanneer hij op de korrel genomen wordt door Vlaams Belang of de N-VA. Die laatste partij heeft met Theo Francken een van Mahdi’s voorgangers in huis, die de materie door en door kent. Net zoals CD&V op Vlaams niveau niet eender wie op het belangrijke departement Welzijn wou zetten, zal er dus ook over de nakende federale wissel nog goed moeten worden nagedacht. 2024 is niet veraf meer, en voor CD&V staat alles op het spel.

Correctie 17/05: de hongerstaking van de sans-papiers vond plaats in de zomer van 2021 en niet 2020, zoals eerst werd vermeld in dit artikel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig