Huisartiesten nemen tijdelijk leiding Toneelhuis over
  Foto:  Victoriano Moreno

De onzekere toekomst van Toneelhuis eist zijn tol. Directieleden Maud van de Velde en Kathleen Treier staan door ziekte op non-actief. De vaste artistieke kern, onder wie Olympique dramatique, FC Bergman en Gorges Ocloo, zal tijdelijk de dagelijkse werking van het huis in goede banen leiden.

Exact een jaar nadat Kathleen Treier werd aangesteld als opvolger van Guy Cassiers, volgt opnieuw een stevige reorganisatie aan de top van Toneelhuis. Zowel Treier als ceo Maud van de Velde zijn tijdelijk met ziekteverlof. Ongetwijfeld stonden zij de voorbije maanden onder enorme druk, nu Toneelhuis als enige stadstheater een negatief subsidieadvies kreeg van de beoordelingscommissie en moet vrezen voor zijn voortbestaan. Of en wanneer de vrouwen zullen terugkeren, is niet bekend.

In afwachting nemen de nieuwe huisartiesten als collectief de artistieke leiding over. Het gaat om Olympique dramatique, FC Bergman, Gorges Ocloo, Lisaboa Houbrechts en Benjamin Abel Meirhaeghe. Koen Roofthooft, hoofd planning en productie, neemt het zakelijk luik voor zijn rekening.

Met deze wending wil Jan Rombouts, voorzitter van de raad van bestuur, de onrust wegnemen bij het personeel dat vreesde voor een sociaal bloedbad. Zo goed als alle 78 werknemers zaten bij de persconferentie vanavond - letterlijk - als een blok achter de nieuwe ploeg op het podium van de Bourla. ‘Wij zullen vechten voor ons Toneelhuis,’ klonk het strijdvaardig bij Stijn Van Opstal van Olympique dramatique. ‘We leggen ons niet neer bij het advies van de commissie. Een slecht dossier betekent nog geen slecht plan.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig