Elisabeth Borne is de nieuwe Franse premier
Elisabeth Borne.  Foto:  afp

Elisabeth Borne (61) is de nieuwe eerste minister van Frankrijk. Voor de tweede keer krijgt Frankrijk dus een vrouw als premier.

De Franse president Emmanuel Macron maakte maandagavond bekend wie de opvolger van Jean Castex wordt, nadat die zoals gepland zijn ontslag en dat van zijn regering had ingediend. Dat het een vrouw zou zijn, was geen geheim. Macron wilde ook iemand met een eerder links profiel en als het even kon iemand met kennis van ecologische zaken. Dat de première ministre voor het eerst rechtstreeks bevoegd zou zijn voor de ecologische planning, was een verkiezingsbelofte van de Franse president.

Macron wilde iemand die ‘stevig in haar schoenen staat om overeind te blijven in de Assemblée en op het achtuurjournaal’, maar tegelijkertijd wou hij iemand die ook de ‘vernieuwing belichaamt’. Elisabeth Borne vinkt veel hokjes af. Macrons tweede mandaat moet in het teken staan van ecologie en klimaat, twee thema’s die ze goed kent.

Links

Borne begon haar politieke carrière onder de vleugels van PS’ers Jack Lang en Lionel Jospin, en werd later onder andere kabinetschef van François Hollandes minister van Ecologie Ségolène Royal. Ze had echter nooit een partijkaart van de PS.

Ze liet de socialistische partij voor wat ze was om zich aan te sluiten bij de rangen van de toen kersverse president Macron. Ze bleef de hele eerste ambtstermijn trouw aan zijn zijde. Eerst als minister van Transport, vervolgens van Ecologische en Solidaire Transitie. Daarna ontfermde ze zich tot nu over het ministerie van Werk. De echte vernieuwing blijft dus uit.

Met haar PS-geschiedenis moet Borne links Frankrijk zien te overtuigen, en dan vooral gematigd links, dat niet per se warm loopt voor de alliantie van de socialisten of groenen met het uiterst linkse La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon.

Dossierkennis

Als minister is de 61-jarige Borne altijd discreet gebleven. Ze wordt door voor- en tegenstanders geprezen voor haar dossierkennis en als een vrouw van consensus. Ze studeerde als ingenieur af aan de prestigieuze Ecole Polytechnique en is erg technisch ingesteld. Borne brengt bakken ervaring uit de privésector en de publieke sector naar de ambtswoning.

Maar omdat niemand perfect is: bij de Parijse openbaarvervoermaatschappij RATP, waar Borne ooit directrice was, doet de term ‘Borne-out’ nog steeds de ronde. Volgens Le Monde kwamen werknemers geregeld in tranen haar kantoor uit. Haar groene profiel gaat volgens velen ook niet ver genoeg. Ze voerde als minister van Ecologie een ‘politique des petits pas’, zeggen haar critici.

Haar vuurdoop zal wellicht snel volgen. Ze zal zich als premier moeten ontfermen over Macrons ontvlambare pensioenhervorming. In een interview met Le JDD wenste Édith Cresson, de eerste en enige vrouw die in 1991 Franse première ministre werd, de toekomstige premier alvast veel moed. ‘Het land is niet macho, maar de politieke klasse wel’, waarschuwt ze haar opvolgster.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig