camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Overlegcomité

Coronabarometer verdwijnt vrijdag mogelijk al terug in de schuif

Het Overlegcomité beslist vrijdag zo goed als zeker dat een mondmasker niet langer verplicht is op het openbaar vervoer. Daarnaast gaat de fameuze coronabarometer mogelijk (even) in de schuif, wat vooral symbolisch is.

maandag 16 mei 2022 om 15.36 uur

Het mondmasker is nu al niet meer verplicht op het perron, binnenkort mag u ook maskerloos op de trein zelf.   Jimmy Kets

Het is al van 4 maart geleden dat het Overlegcomité zich nog eens over corona gebogen heeft. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat de situatie al verschillende maanden de goede kant blijft uitgaan. Op 4 maart werd de grootste stap gezet naar het rijk van de vrijheid. Het Overlegcomité besloot toen om vanaf 7 maart van code oranje naar code geel over te stappen, het laagste niveau in de coronabarometer. Dat betekende meteen dat de meeste restricties, zoals het gebruik van de fameuze coronapas, wegvielen.

Code geel geldt als er minder dan 300 covid-patiënten intensieve zorg nodig hebben en het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames onder de 65 blijft. Met 105 patiënten op intensieve zorg ligt het aantal ver onder de grens. Volgens de jongste cijfers van Sciensano worden dagelijks wel nog gemiddeld 112 ziekenhuisopnames geregistreerd, maar de regering heeft die grenzen altijd als richtinggevend beschouwd.

   • Met het einde in zicht komt de barometer geen seconde te vroeg

Vrijdag willen de regeringen nog een stap verder gaan. De opschorting van de corona­barometer zelf ligt op tafel. Die barometer heeft nochtans bloed, zweet en tranen gekost. Twintig maanden na de eerste aankondiging stelde het Overlegcomité hem eind januari eindelijk voor. Dat de barometer vrijdag mogelijk al terug in de schuif wordt gestopt, is eerder een symbolische daad, nadat eerder al eind april het mandaat van coronacommissaris Pedro Facon eindigde en er op 14 maart een einde kwam aan de zogenoemde federale fase. ‘Het opschorten van de coronabarometer is eigenlijk een discussie over het geslacht der engelen’, luidt het in regeringskringen. Want het enige wat die barometer in code geel nog vraagt, is de verplichting van CO2-meters in bijvoorbeeld de horeca. Ondertussen werkt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al aan afzonderlijke wetgeving over CO2-meters en ventilatie. Hij wacht momenteel nog op het advies van de Raad van State.

Nieuwe golf niet uitgesloten

De enige coronamaatregel die nog echt voelbaar is, is de verplichting om op het openbaar vervoer een mondmasker te dragen. De regels voor het openbaar vervoer vallen sowieso buiten de coronabarometer, maar ook aan die verplichting komt vrijdag zo goed als zeker een einde. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) pleitte een aantal weken geleden al voor de afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. Ook voor Vandenbroucke (Vooruit) – traditioneel de strengste van de klas – mag dat mondmasker verdwijnen. ‘De circulatie van het virus is sterk gedaald, dus lijkt de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer mij niet meer nodig’, zei hij zondag nog in het VTM-nieuws. Hij pleit er wel voor om de mondmaskerplicht in ziekenhuizen, wachtkamers en eventueel bij de apotheker nog te behouden.

Met het verdwijnen van het mondmasker en de coronabarometer zou het Overlegcomité het coronatijdperk symbolisch echt loslaten. Voorlopig althans, want een nieuwe opstoot van het coronavirus dit najaar is niet uitgesloten. ‘Het zou zelfs vreemd zijn mocht er geen golf meer komen’, zei Vandenbroucke nog op VTM. De coronabarometer kan bij een zesde golf altijd opnieuw opgevist worden, al twijfelen sommigen of hij nog aangepast zal zijn aan een nieuwe golf. Het Overlegcomité zal zich sowieso ook buigen over de paraatheid van onder meer het testing- en tracingapparaat in geval de cijfers later dit jaar opnieuw de verkeerde kant opgaan.

Buitenland
 1. Video Schutter opent vuur tijdens optocht Amerikaanse nationale feestdag: zeker zes doden
 2. Podcast | Een dag na de historische Navo-top, boekt Poetin belangrijke terreinwinst
 3. Live Oekraïne | Poetin: Russische troepen die Lysytsjansk hebben ingenomen, verdienen rust’
 4. Video Turkse studenten weigeren queerfobe versie van eed van Hippocrates af te leggen tijdens diploma-uitreiking
 5. Na Russische raketaanvallen is in Kiev de angst helemaal terug
 6. Amerikaans onderzoek kan ‘geen kwaad opzet’ aantonen bij dood journaliste Shireen Abu Akleh
 7. Bosbranden houden lelijk huis in zuidoosten van Europa
 8. Video Passagiersvliegtuig landt onder begeleiding van straaljager na bommelding
 9. Video Wat we weten over de schutter in Kopenhagen
 10. De ‘linkse’ econoom die Argentinië moet redden
 11. Video Zeker 7 doden en nog 18 vermisten na afbreken gletsjer in Italië: ‘Dodentol zal vermoedelijk nog oplopen’
 12. Video Protest in Ohio nadat agenten meer dan 60 keer op ongewapende zwarte man hadden geschoten
 13. Achttien doden bij protesten in autonome regio Oezbekistan
 14. Nieuwe verdachte gearresteerd in zaak-Peter R. de Vries
 15. Video Geen aanwijzingen van terreur bij schietpartij Kopenhagen, verdachte kreeg eerder psychologische hulp
 16. Meisje van tien dat verkracht werd moet van Ohio naar Indiana reizen om abortus te kunnen krijgen