Staatsbons keren na drie jaar terug
Advertentie voor de ‘Leterme-bon’ van december 2011, waarmee de schatkist 5,7 miljard euro ophaalde. Foto:  belga

De Belgische overheid zal voor het eerst in ruim drie jaar opnieuw een staatsbon uitgeven. Dat heeft het Federaal Agentschap van de Schuld aangekondigd.

Staatsbons, die gericht zijn op particuliere beleggers, werden traditioneel een viertal keer per jaar uitgegeven en brachten de overheid meestal enkele tientallen miljoenen euro’s op. Maar door de lage rentes was er steeds minder interesse voor en de laatste uitgifte dateert intussen van maart 2019. Een staatsbon met een looptijd van tien jaar had toen een rentevoet van 0,55 procent en leverde net geen 4 miljoen euro op.

Omdat de langetermijnrente de laatste tijd weer stijgt, kan de staatsbon zijn terugkeer maken. Het Agentschap van de Schuld zal op 4 juni staatsbons aanbieden met een looptijd van vijf jaar en van tien jaar. De rentevoeten zullen op 20 mei vastgelegd worden, de inschrijvingsperiode zal lopen van 24 mei tot en met 3 juni.

De bekendste staatsbonuitgifte is die van december 2011, de zogenoemde Leterme-bon. Toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) had de Belgen toen opgeroepen om staatsbons te kopen. De schatkist haalde er een recordbedrag van 5,7 miljard mee op. De populairste bon, met een looptijd van vijf jaar, ging bij die uitgifte gepaard met een rentetarief van 4 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig