camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

maandag 16 mei 2022 om 17.00 uur

1 Kiev zegt controle te hebben over grensregio nabij Charkov

 reuters

De Oekraïense troepen hebben nabij Charkov de Russen teruggedrongen en hebben de controle van een deel van de grensregio overgenomen. Dat melden bronnen in Kiev.

Een bataljon van het Oekraïense leger ‘heeft de Russen verdreven en is opgetrokken naar de grens’, aldus het Oekraïense ministerie van Defensie in een Facebook-bericht. In een video zijn gewapende soldaten te zien voor een blauw-geel gekleurde grenspaal, en met een drietand, het wapen van Oekraïne.

‘We zijn trots op onze soldaten die het grensbord hebben hersteld. Wij danken allen die, met gevaar voor eigen leven, Oekraïne bevrijden van de Russische indringers’, schreef de gouverneur van de regio Charkov, Oleh Synjehoebov, op Telegram.

Nog volgens de Oekraïense autoriteiten zijn de voorbije 24 uur vier mensen omgekomen bij Russische beschietingen, van wie twee omkwamen in een ziekenhuis in Severodonetsk, in de regio Loehansk, en twee in Mykolajiv, in het zuiden.

Volg alle nieuws over de oorlog in Oekraïne op de blog.

2 Zweden vraagt Navo-kandidatuur aan

Het Finse en het Zweedse parlement buigen zich elk over de Navo-kandidatuur van hun land. In beide parlementen is een overgrote meerderheid voorstander van de kandidatuur. Zweden maakt al vanmiddag bekend dat de aanvraag er komt.

Ook Finland heeft officieel een kandidatuur ingediend voor het lidmaatschap tot de Navo. De Eduskunta, het Finse parlement, is begonnen met een marathonzitting om de aanvraag te bestuderen die de regering heeft ingediend. Ten vroegste dinsdag wordt er gestemd.

Volgens de laatste cijfers van de Finse media zal minstens 85 procent van de 200 parlementsleden voor de Navo-kandidatuur stemmen.

Het Zweedse parlement kwam om 10.30 uur bijeen met een toespraak van de sociaal-democratische premier Magdalena Andersson, gevolgd door de leiders van de partijen.

Door de historische ommezwaai van de regerende sociaal-democratische partij zijn zes van de acht partijen in het parlement nu voorstander van het lidmaatschap.

Navo lokt Finland en Zweden, maar Turkije wil eerst boter bij de vis

3 Vreg overweegt verder uitstel capaciteitstarief

De Vlaamse energieregulator Vreg overweegt de invoering van het nieuwe capaciteitstarief voor elektriciteit opnieuw uit te stellen, naar 1 januari 2023. Dat heeft de regulator maandag bekendgemaakt.

Zowel netbeheerder Fluvius als de federatie van energiebedrijven Febeg hadden om uitstel gevraagd. Eerder had ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) daarop aangestuurd.

Het capaciteitstarief dat de Vreg wil invoeren, berekent de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet op een andere manier. De nettarieven zouden in de toekomst niet meer volledig berekend worden op basis van de afgenomen hoeveelheid elektriciteit, maar ook voor een deel op basis van het piekverbruik.

Het capaciteitstarief ligt gevoelig, zeker in tijden van hoge energieprijzen. Voor sommige afnemers - in het bijzonder kleine gebruikers - zou de jaarfactuur alweer kunnen toenemen.

4 Veertig doden bij drie aanvallen van jihadisten in Burkina Faso

  ap

Veertig militairen en burgers zijn zaterdag gedood in het noorden en oosten van Burkina Faso, bij drie afzonderlijke aanvallen door vermoedelijke jihadisten.

De dodelijkste aanval was gericht tegen de zogenaamde Vrijwilligers voor de Verdediging van het Vaderland (VDP) in de Sahel-regio. Daarbij zouden volgens een van de leiders een twintigtal mensen om het leven gekomen zijn, onder wie acht VDP’ers.

Dezelfde dag werden in dezelfde regio volgens een veiligheidsbron vijf hulptroepen en een burger gedood. In het zuidoosten zijn volgens een andere veiligheidsbron ongeveer 15 burgers omgekomen bij een aanval op een konvooi dat door de VDP werd begeleid.

5 Prijs benzine 95 voor het eerst boven 2 euro

  rr

De officiële maximumprijzen voor benzine stijgen morgen fors. Benzine 95 (E10) gaat voor het eerst boven 2 euro per liter, benzine 98 (E5) boven 2,20 euro, zo meldt de FOD Economie.

Bij benzine 95 E10 komt er 9,2 eurocent per liter bij tot 2,025 euro per liter. Benzine 98 E5 wordt zelfs 16,1 eurocent duurder tot 2,201 euro per liter. De prijs voor diesel blijft onveranderd.

De federale regering voerde een tijdelijke verlaging door van de accijnzen op brandstoffen, al zeker tot 30 september. Zonder die ingreep zou de prijs nog een stuk hoger liggen.

6 Twee personen overleden na aanrijding door bestelwagen in Aalst

Een man van 59 jaar en een vrouw van 68 lieten het leven bij een aanrijding in Aalst. Volgens de eerste vaststellingen kwam de bestelwagen vanzelf in beweging nadat de bestuurder die met draaiende motor aan de kant had gezet om een pakje te leveren.

Het ongeval deed zich vanmorgen iets voor elf uur voor. De 32-jarige bestuurder van een bestelwagen van pakjesdienst PostNL liet daar zijn bestelwagen met draaiende motor achter en stapte uit om een pakje te leveren. Volgens een mededeling die het parket van Oost-Vlaanderen heeft verspreid, kwam de auto daarna vanzelf in beweging en reed die de twee slachtoffers aan.

De bestuurder van de bestelwagen legde een negatieve adem- en speekseltest af. Het parket gaf de opdracht om zijn rijbewijs voor vijftien dagen in te trekken.

7 McDonald’s vertrekt helemaal uit Rusland

McDonald’s gaat al zijn activiteiten in Rusland verkopen. Dat heeft de Amerikaanse fastfoodketen aangekondigd. Begin maart waren de Russische vestigingen al dichtgegaan wegens de oorlog in Oekraïne.

In Rusland actief blijven, strookt volgens ceo Chris Kempczinski niet met de waarden van het bedrijf. Het proces om de Russische activiteiten te verkopen aan een lokale speler is opgestart. In afwachting van een verkoop zal het personeel doorbetaald worden, maar blijven de restaurants dicht.

McDonald’s verwacht een last van 1,2 tot 1,4 miljard dollar in de boeken te zullen zetten om de investeringen in Rusland af te schrijven.

Rusland moet het zonder Amerikaanse hamburgers doen

8 Palestijnse bisschoppen verwijten Israël ‘gebrek aan respect’ bij begrafenis journaliste

De bisschoppen in Palestina hebben Israël ervan beschuldigd een ‘gebrek aan respect’ getoond te hebben bij de tussenkomst van de Israëlische politie bij de begrafenis, vrijdag, van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh.

Aan die begrafenisplechtigheid van de bekende journaliste van Al Jazeera namen duizenden Palestijnen deel. Ze werd vermoord door een kogel in het hoofd, toen ze verslag aan het uitbrengen was van een Israëlische aanval op een Palestijns vluchtelingenkamp in Jenin, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Toen de kist het ziekenhuis in Oost-Jeruzalem verliet, viel de Israëlische politie binnen in het ziekenhuis en chargeerde ze de rouwende menigte, die Palestijnse vlaggen bij had.

9 Elf doden bij busongeluk in Peru

Bij een ongeval met een reisbus in Peru zijn volgens mediaberichten zeker elf personen om het leven gekomen. Nog 34 anderen raakten gewond. Dat berichtte de krant La República zondag, op basis van de lokale veiligheidsdiensten.

De bus zou zaterdag in een landelijke omgeving in de West-Peruaanse regio Áncash om nog onbekende reden van de baan zijn geraakt en omgekanteld. De bus was onderweg naar de hoofdstad Lima.

10 Dertien doden bij busongeval in Indonesië

Op het Indonesische eiland Java is een bus met binnenlandse toeristen ingereden op een paal van een reclamebord. Daarbij zijn zeker dertien mensen omgekomen, meldt de politie. De bus was onderweg van de toeristische stad Yogyakarta naar Surabaya, met aan boord 25 mensen. ‘We denken dat de chauffeur in slaap gevallen is’, aldus Latif Usman, het hoofd van de verkeerspolitie in de provincie Oost-Java.

Niet te missen

De podcasts van De Standaard