Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemt coviduitbraak ‘grote ramp’ en mobiliseert leger
Kim Jong-un grijpt terug naar het mondmasker.  Foto:  ap

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft maandag de gezondheidsautoriteiten fel bekritiseerd wegens hun aanpak van de corona-epidemie. Militairen moeten nu de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang, die voor het eerst in lockdown gaat, in goede banen leiden.

Twee jaar lang ontkende Noord-Korea dat het coronavirus in het land bestond. Afgelopen donderdag verscheen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor het eerst met een mondmasker op televisie en erkende dat er een ‘explosieve’ corona-uitbraak aan de gang is. Hij had sterke kritiek op de gezondheidssector vanwege hun ‘onverantwoordelijke houding’, onder meer omdat de apotheken niet 24 uur per dag open waren.

Kim Jong-un heeft daarom het leger ingezet. De militairen moeten nu de distributie van medicijnen in goede banen leiden in Pyongyang. De hoofdstad van het land gaat voor het eerst in lockdown.

Volgens cijfers die de overheid heeft vrijgegeven zijn er al 1.213.550 besmettingen geregistreerd sinds de eerste gevallen eind vorige maand aan het licht kwamen. De overheid heeft het niet expliciet over coronabesmettingen, maar over ‘mysterieuze koorts’. Er zijn ook al vijftig mensen omgekomen, volgens diezelfde cijfers.

Geen testcapaciteit

Noord-Korea heeft een van de zwakste gezondheidssystemen ter wereld. Vorig jaar stond de Noord-Koreaanse gezondheidszorg op de 193ste plaats van de 195 landen in een onderzoek van de gerenommeerde Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. Er wordt gevreesd dat de grote uitbraak dan ook rampzalige gevolgen zal hebben. Noord-Korea heeft ook geen enkele behandeling tegen covid-19 en heeft niet de capaciteit om de bevolking op grote schaal te testen. De bevolking is er ook niet gevaccineerd.

Zuid-Korea heeft al hulp aangeboden en zegt bereid te zijn om vaccins en ander medische hulp te leveren. Pyongyang heeft nog niet gereageerd op het aanbod van zijn zuiderburen.

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemt coviduitbraak ‘grote ramp’ en mobiliseert leger
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, in het midden, in een apotheek in Pyongyang.   Foto:  AP

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig