Dode en vijf gewonden bij schietpartij in kerk in Californië, kerkgangers bonden schutter vast
De schietpartij vond plaats tijdens een banket van een Taiwanese groep gelovigen na de ochtendmis.  Foto:  reuters

In een kerk in de Amerikaanse staat Californië zijn zondag verschillende mensen neergeschoten. Zeker één persoon kwam om. De kerkgangers konden de verdachte vastbinden met verlengdraad, waarna de politie hem oppakte.

De hulpdiensten werden zondag om 13.26 uur verwittigd voor een schietpartij in de Geneva Presbyterian Church in de stad Laguna Woods, in een exclusieve buurt voor senioren in Orange County, Californië. Dat heeft de lokale politie gemeld.

Eén persoon overleed ter plaatse. Vijf anderen raakten gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht met schotwonden. Van hen verkeren vier personen in kritieke toestand, één iemand is lichtgewond. Het gaat om een 66-jarige, 75-jarige, 82-jarige en 92-jarige man en een 86-jarige vrouw, allen van Aziatische afkomst.

De schietpartij vond plaats tijdens een banket van een Taiwanese groep gelovigen na de ochtendmis. Er waren dertig à veertig personen aanwezig om een voormalige pastoor te eren met een lunch.

Volgens de lokale sheriff kon een groep kerkgangers de verdachte vrij snel overmeesteren. Ze bonden zijn benen vast met een verlengdraad en namen twee handvuurwapens af. ‘Ze vertoonden buitengewone heldhaftigheid en moed, en voorkwamen ongetwijfeld meer overlijdens.’ Ook de FBI en plaatselijke autoriteiten bedankten de ‘moedige’ kerkgangers uitvoerig.

Motief wordt onderzocht

De verdachte raakte niet gewond en werd gearresteerd toen de politie na enkele minuten ter plaatse kwam. Het gaat om een Aziatische mannelijke zestiger die niet in de buurt zou wonen, werd op een persconferentie bekendgemaakt. Er wordt onderzocht of hij een link met de kerk of de gemeenschap had.

‘We weten niet wat zijn motief zou kunnen zijn, of hij een doelwit had, en of dit een haatgerelateerd incident is’, aldus de sheriff van Orange County. Omdat de schietpartij als een massaschietpartij wordt beschouwd, werkt de FBI mee aan het onderzoek naar een motief.

Biden: ‘Haat mag geen veilige haven hebben’

Zaterdag nog had een 18-jarige schutter in een supermarkt in Buffalo, in de Amerikaanse staat New York, het vuur geopend en zeker tien personen doodgeschoten. De politie gaat uit van een racistisch motief.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde zulke racistische haatmisdrijven in een reactie ‘onverenigbaar met de kern van deze natie’. ‘Alles binnenlandse terreur, ook een daad begaan in naam van een weerzinwekkende witte nationalistische ideologie, staat haaks op alles waar we in Amerika voor staan. Haat maag geen veilige haven hebben. We moeten er alles aan doen om door haat gevoed binnenlands terrorisme te stoppen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig