camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

libanon

Onvoorspelbare uitslag ondanks lage opkomst

Een lage opkomst overschaduwde gisteren de Libanese parlementsverkiezingen. Wie wint daarbij?

maandag 16 mei 2022 om 3.25 uur

Een werknemer toont een stemformulier in Beiroet.  ap

Het ging om de eerste stembusgang sinds de catastrofale achteruitgang van het land én sinds de grote explosie in Beiroet, bijna twee jaar geleden. Toch leken de Libanezen gisteren weinig geïnteresseerd. De opkomst leek nog lager uit te vallen dan in 2018, toen al 49 procent ging stemmen. De ‘stilzwijgende meerderheid’ meent blijkbaar dat het corrupte, sektarische regeringssysteem voorlopig niet te veranderen is.

Mogelijk schrok ook het machtsvertoon van het leger af. Her en der waren er kleinere incidenten. Vooral de sjiitische partij en militie Hezbollah stuurde militanten uit, ook in wijken waar ze weinig te zoeken heeft. In Beiroet reed een Hezbollah-truck rond met imitatieraketten.

Het wordt vandaag uitkijken naar de resultaten. Bij een lage opkomst winnen doorgaans de ‘gevestigde partijen’, door hun stabielere aanhang. Alleen heeft nu ook de stem van de Libanese diaspora een grotere impact. Aan drukke buitenlandse stembureaus, ­zoals in Dubai of Berlijn, ­klonken vooral stemmen op voor nieuwe, onafhankelijke partijen.

Ook in Libanon zelf lokten die partijen gisteren gemotiveerde kiezers naar de stembus. Of dat de uitslag verandert, moet nog blijken. Vooral onder de soennieten, een derde van de vier miljoen kiezers, was er weinig animo. Hun ex-premier Saad Hariri (52) heeft de politiek vaarwel gezegd. In een soennitische wijk van Beiroet verrezen gisteren twee grote, opblaasbare zwembaden, om te tonen dat veel soennieten de verkiezingen creatief boycotten. (jdc)

Niet te missen

De podcasts van De Standaard