Zowel Finland als Zweden wil zich aansluiten bij de militaire alliantie Navo. De Finse president Sauli Niinistö spreekt van ‘een historische dag’. Ook in Zweden laat de regering nu weten achter toetreding te staan, al is daar wel nog een parlementair debat nodig

Dreigementen van de Russische president Vladimir Poetin hebben de Finse overheid niet kunnen intimideren. Staatshoofd van de Finnen, president Sauli Niinistö, heeft vandaag officieel bevestigd dat het wil toetreden tot de Navo en het lidmaatschap formeel zal aanvragen.

Het Finse parlement moet de beslissing nog goedkeuren, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Het staat zo goed als vast dat er een meerderheid voor gevonden wordt. Een toetreding van Finland tot de Navo zal een einde maken aan decennia van neutraliteit. Niinistö noemt vandaag een ‘historische dag’ en spreekt van ‘een nieuw tijdperk’ voor Finland.

Ook in buurland Zweden lieten de sociaaldemocraten weten gewonnen te zijn voor toetreding tot het militair bondgenootschap. Die partij vormt een minderheidsregering, maar in het parlement zou er nu voldoende steun zijn voor de aanvraag. Vrijdag stelden de parlementaire partijen en de regering een veiligheidsanalyse voor, waarin de voordelen en nadelen aan bod komen. Maandag staat een parlementair debat op de agenda, waarna dus normaliter de toetredingsaanvraag wordt ingediend.

Beide EU-landen zijn al nauwe partners van de Navo, maar zijn tot nog toe geen lid. Alleen Navo-leden genieten formeel de bescherming van artikel 5, de veiligheidsparaplu van het militaire bondgenootschap dat door de VS in het leven werd geroepen aan het begin van de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie. Vooral in Finland, dat een 1.300 kilometer lange grens deelt met Rusland, is de alertheid hoog sinds de Russische invasie in Oekraïne.

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft al verschillende keren laten verstaan dat Finland en Zweden snel en zonder problemen lid kunnen worden van het bondgenootschap.

Rusland heeft dan weer gewaarschuwd voor ‘ernstige gevolgen’ als Finland en Zweden toetreden tot de Navo. Moskou ziet de uitbreiding van de alliantie als een bedreiging voor de eigen veiligheid, zo heeft de Russische president Poetin zaterdag nog benadrukt in een telefoongesprek met zijn Finse ambtgenoot Niinistö.

‘Vladimir Poetin benadrukte dat het beëindigen van het traditionele beleid van militaire neutraliteit een vergissing zou zijn, aangezien er geen bedreiging is voor de veiligheid van Finland’, aldus een verklaring van het Kremlin.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig