Tien doden bij racistisch gemotiveerde schietpartij in Amerikaanse stad Buffalo
De witte schutter trok naar een zwarte buurt.  Foto: ap

Bij de schietpartij in de Amerikaanse stad Buffalo, in de noordoostelijke staat New York, zijn zaterdag tien mensen omgekomen. De achttienjarige schutter is opgepakt. De witte man viseerde zwarte slachtoffers.

De schietpartij gebeurde in een supermarkt op enkele kilometers te noorden van de stad. Er vielen naast tien dodelijke slachtoffers ook drie gewonden, aldus politiechef Joseph Gramaglia. Eerder had de politie al gemeld dat de schutter werd opgepakt. Het gaat om een achttienjarige witte man die tactische uitrusting droeg en de schietpartij live uitzond op het internet.

De schutter wordt aangeklaagd voor een racistisch gemotiveerde haatmisdaad. Elf van de dertien slachtoffers waren zwarte Amerikanen. Op sociale media circuleren berichten dat hij voorafgaand aan zijn daad een manifest heeft gepubliceerd waarin hij zichzelf een racist en een antisemiet noemt.

Biden: ‘Weerzinwekkend’

Volgens de burgemeester van Buffalo, Byron Brown, kwam de dader niet uit de omgeving. ‘De schutter reisde uren van buiten deze gemeenschap om deze misdaad te plegen’, zei hij.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een verklaring de ‘gruwelijke’ schietpartij veroordeeld. Hoewel er volgens Biden nog veel onduidelijk is over de beweegredenen van de dader, laat hij weten haatmisdrijven ‘weerzinwekkend’ te vinden.

‘Elke daad van binnenlands terrorisme, inclusief een daad gepleegd in naam van een weerzinwekkende blanke nationalistische ideologie, is in tegenspraak met alles waar we in Amerika voor staan. Haat mag geen veilige haven hebben. We moeten alles doen wat in onze macht ligt om een einde te maken aan door haat aangewakkerd binnenlands terrorisme.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig