Burgemeester Charkov claimt verdrijving Russen
  Foto:  AP

De burgemeester van Charkov Ihor Terechov heeft zaterdag verklaard dat het Oekraïense leger de Russen uit de Oost-Oekraïense stad heeft verdreven. ‘Het is nu rustig, de burgers keren geleidelijk terug naar de stad’.

 

‘De Russische troepen hebben zich tot ver buiten de stad teruggetrokken, in de richting van de Russische grens’, vertelde burgemeester Ihor Terechov aan het Britse BBC. De laatste vijf dagen waren er geen bombardementen in de stad’, voegde de burgemeester van Charkov daar nog aan toe. Het is nu rustig, burgers keren langzaam terug naar de stad, klonk het. Volgens getuigen voert het Russische leger nog wel luchtaanvallen uit op dorpen in de omgeving van Charkov. Zo zou onder meer een dorp 6 kilometer ten noorden van de stad zijn bestookt.

Analisten van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) stelden eerder vandaag al dat Oekraïne Charkov heeft heroverd. De Russische troepen doen de voorbije dagen zelfs geen poging meer om stand te houden tegen de Oekraïense strijdkrachten, klonk het.

 

Charkov is de op een na grootste stad van Oekraïne. In de miljoenenstad is sinds het begin van de oorlog in februari hevig gevochten. Het is onbekend hoeveel burgers en militairen van beide kanten sinds februari om het leven zijn gekomen. Gevreesd wordt dat de dodentol wel hoog zal zijn.

Dit is een opdoffer voor de Russische troepen.Charkov is niet alleen de tweede grootste van het land, maar ligt ook op slechts een vijftigtal kilometer van de Russische grens. ‘De Oekraïense strijdmacht heeft de Russen verhinderd de stad te omsingelen en in handen te krijgen. Daarna hebben ze hen uit de stad verdreven, zoals ze eerder ook deden met de Russische troepen die Kiev probeerden te veroveren’, aldus een rapport van het instituut.

Terugtrekken

De focus van Rusland zou nu liggen op een ordentelijke aftocht en een poging om de Russische soldaten zo vlot mogelijk weer de grens over te krijgen.

Oekraïne meldde zelf ook al dat ze een aantal dorpen ten noorden en noordoosten van Charkov weer in handen hadden. En een poging van de Russen om de Siverskji Donets, een strategisch belangrijke rivier ten zuidoosten van Charkov, over te steken, mislukten.

Volgens analisten richt Rusland zich in de Donbas nu vooral op Severodonetsk, de meest oostelijke stad die Oekraïense troepen nog onder controle hebben. Alleen is de vraag of Rusland daarvoor nog voldoende strijdkrachten heeft, aldus het ISW. ‘Ze hebben misschien niet genoeg slagkracht om de stad volledig te omsingelen, maar ze zullen het wellicht blijven proberen.’

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig