Strafonderzoek naar Sihame El Kaouakibi afgerond
Sihame El Kaouakibi.  Foto:  belga

Het strafonderzoek naar Sihame El Kaouakibi is rond. De onderzoeksrechter heeft het doorgestuurd naar het parket, dat moet bepalen wie waarvan wordt beschuldigd.

Ruim een jaar nadat de bom rond Sihame El Kaouakibi is gebarsten, komt er schot in het strafonderzoek. In februari 2021 werd El Kaouakibi, toen nog Open VLD-politica, door bestuurders van haar dansproject Let’s Go Urban beschuldigd van fraude. Ze zou onder andere subsidiegeld naar haar persoonlijke vennootschappen hebben doorgesluisd, onder andere via valse facturen.

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft nu zijn onderzoek afgerond. Dat laat het Antwerpse parket weten. Op basis van dat onderzoek moet het parket nu een eindvordering instellen. Daarin moet onder meer duidelijk worden waarvan El Kaouakibi precies wordt verdacht en of er ook personen uit haar omgeving beschuldigd worden. Vervolgens moet de raadkamer zich nog uitspreken, en pas daarna zal duidelijk zijn of het effectief tot een rechtszaak komt en tegen wie precies. Die hele procedure zal vermoedelijk nog enkele maanden duren.

Toch komt deze eerste stap al vroeger dan verwacht. Bij veel financiële onderzoeken duurt deze fase veel langer. Het is vooral uitkijken naar de eindvordering. Mogelijke beschuldigingen tegen El Kaouakibi daarin zijn misbruik van subsidies, witwassen en misbruik van vertrouwen. Dan moet bovendien duidelijk worden of ook leden van de raad van bestuur van Let’s Go Urban worden vervolgd, net als haar partner, met wie ze meerdere bedrijfjes heeft opgericht.

Naast het strafonderzoek loopt tegen El Kaouakibi ook een rechtszaak voor de ondernemingsrechtbank. Die gaat onder meer over het faillissement van JJ House, de commerciële evenementenlocatie die ze uitbaatte. Volgende week moet de Antwerpse rechtbank zich uitspreken over een claim van de curator van 1 miljoen euro tegen El Kaouakibi en haar partner.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in