President Biden kondigt maatregelen aan voor tekort babyvoeding
40 procent van de babyvoeding verdween uit de rekken.  Foto:  EPA-EFE

In de Verenigde Staten kampen ze met een tekort aan babyvoeding. De Amerikaans president Joe Biden roept fabrikanten op er alles aan te doen om de producten zo snel mogelijk weer in de winkelrekken te krijgen.

De Amerikaanse president Joe Biden zat donderdag met verschillende fabrikanten en verkopers van babyvoeding samen, zoals Nestlé’s Gerber en Target. Ze bespraken mogelijke maatregelen om het tekort dat sinds februari aan de gang is, aan te pakken. Tijdens de bijeenkomst riep Biden op om ‘meer te doen om gezinnen babyvoeding te helpen kopen’, meldde de woordvoerder van het Witte Huis Jen Psaki.

De president kondigde iets later via Twitter aan dat ook het Witte Huis zich zal inzetten: ‘Ik kondig nieuwe maatregelen aan en werk samen met de particuliere sector om babyvoeding zo snel mogelijk in de winkels te krijgen, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid.’ Zo zal het federale agentschap Food and Drug Administration (FDA) babyvoeding uit het buitenland importeren. Daarnaast heeft Biden de Federal Trade Commission (FTC) gevraagd om onderzoek te doen naar bepaalde praktijken, zoals het opdrijven van de prijzen.

Babyvoeding hamsteren

Het tekort ontstond doordat de grootste leverancier van flesvoeding Abbott Laboraties zijn fabriek in Sturgis, Michigan, tijdelijk moest stilleggen. De FDA had immers vijf meldingen ontvangen van bacteriële infecties bij baby’s die de flesvoeding hadden gedronken. Er is zelfs sprake van twee sterfgevallen. Daardoor verdween plotseling 40 procent van de babyvoedingsproducten uit de winkelrekken. Dat blijkt uit cijfers van het databedrijf Datasembly.

Toen de mensen dat opmerkten, begonnen ze plots te hamsteren. ‘Dat is een enorm probleem, waar we ons ook op richten’, zei Psaki. Verschillende winkelketens, waaronder Target Corp en CVS Health, hadden de aankoop van babyvoeding al beperkt. Bij CVS kunnen klanten slechts drie producten kopen per aankoop.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig