‘Samenwerking tussen oliebedrijf Neste en Coldplay is greenwashing’
Coldplay tijdens zijn ‘Music of the spheres’-tournee.  Foto:  belga

De samenwerking tussen Coldplay en Neste wordt sterk bekritiseerd. De Britse band wil de uitstoot van zijn wereldtournee samen met de Finse raffinaderij halveren.

De Britse band Coldplay, die begin augustus ook in België zal optreden, hoopt tijdens zijn nieuwe wereldtournee ‘Music of the spheres’ zijn CO2-uitstoot te halveren. Daarvoor werkt de band onder meer samen met het Finse oliebedrijf Neste. Campagnegroep Transport & Environment noemt de bandleden echter ‘nuttige idioten’, omdat ze met die samenwerking zouden meehelpen met greenwashing-praktijken van bedrijven, zo klinkt het in de Britse krant The Guardian.

Duurzame brandstof

Tijdens de wereldtournee vliegt Coldplay wekelijks naar nieuwe stadions, wat heel wat CO2-uitstoot meebrengt. De band kreeg tijdens vorige tournees ook al kritiek op zijn vliegreizen, maar daar probeert het dus verandering in te brengen. Om de uitstoot te verminderen zal Neste de vliegtuigen uitrusten met duurzame brandstof. Het bedrijf zal ook hernieuwbare diesel aanleveren om het podium in stroom te voorzien. ‘Duurzame brandstoffen met lage uitstoot zullen een belangrijke rol spelen in onze inspanningen om de impact van de tour op het klimaat tot een minimum te beperken’, klinkt het bij Coldplay.

   • En wat met al die vliegreizen, Chris Martin?

Maar volgens Carlos Calvo Ambel, directeur van Transport & Environment, gaat het om greenwashing. ‘Het bedrijf is gelinkt aan het soort ontbossing dat Chris Martin en zijn fans zou afschrikken’, klinkt het in The Guardian. Hij roept de band dan ook op om het partnerschap met Neste stop te zetten en zich richten op echt duurzame oplossingen.

Transport & Environment haalt daarvoor een studie aan van Friends of the Earth, waaruit zou blijken dat palmolieleveranciers van de Finse onderneming tussen 2019 en 2020 verantwoordelijk waren voor de verdwijning van 10.000 hectare bos door. Het bedrijf heeft intussen gereageerd op de berichtgeving en benadrukt dat de studie niet klopt: satellietbeelden en externe experten hebben aangetoond dat er geen link is tussen ontbossing en hun toeleveranciers.

Kinetische dansvloer

Toen Coldplay aan zijn tournee begon, maakte de groep al bekend dat ze verschillende initiatieven zou nemen om haar uitstoot te halveren. Zo plant ze een boom voor elk verkocht ticket en wordt een kinetische vloer gebruikt die de bewegingen van de fans omzet in energie. De hoeveelheid energie die de dansvloer opwekt, blijkt evenwel tegen te vallen. Die zal slechts twee procent van de energiebehoeften dekken.

‘Toen we deze tour aankondigden, zeiden we dat we ons best zouden doen om hem zo duurzaam en koolstofarm mogelijk te maken, maar dat dat een work in progress zou zijn’, kondigde de band aan. ‘Dat blijft zo. We beweren niet dat we het allemaal al goed voor elkaar hebben.’

Correctie 13/05: dit artikel werd aangevuld met een reactie van het bedrijf Neste, dat de claims van ontbossing weerlegd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in