Al Jazeera-journaliste doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever
Shireen Abu Akleh.  Foto:  AFP

Shireen Abu Akleh, een bekende journaliste bij de Arabische nieuwszender Al Jazeera, is omgekomen bij een vuurgevecht in de regio van Jenin op de Westelijke Jordaanoever. De zender beschuldigt Israël van moord, de Israëlische premier Naftali Bennett zegt dat de journaliste dodelijk geraakt werd door ‘Palestijns geweervuur’.

Shireen Abu Akleh, een journaliste met ruim 20 jaar ervaring, is vroeg in de ochtend omgekomen op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt haar werkgever Al Jazeera en wordt door het Palestijnse ministerie van Gezondheid bevestigd.

‘Veroordeel Israël en hou het land verantwoordelijk voor de moord op onze collega Shireen Abu Akleh’, schrijft de nieuwszender in een verklaring. Op beelden die zijn gemaakt net na haar dood is te zien dat Abu Akleh duidelijk herkenbaar is als journaliste: ze draagt een kogelwerend vest met daarop in witte letters ‘pers’ en een helm.

Over de omstandigheden van het overlijden is nog niet veel duidelijk. Er zou een vuurgevecht zijn uitgebroken waarbij de 51-jarige journaliste in het hoofd geraakt werd. Een andere journalist van een Palestijnse krant werd ook neergeschoten, maar is buiten levensgevaar.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft voorgesteld om een gezamenlijk onderzoek te voeren met de Palestijnen. Daarbij willen ze ook rekening houden met een ander scenario: dat Palestijnen de journaliste hebben doodschoten, want volgens de Israëlische premier Naftali Bennett werd de journaliste dodelijk geraakt door ‘Palestijns geweervuur’. Collega’s van Abu Akleh die bij de schietpartij aanwezig waren zeggen dat er op dat moment helemaal geen gewapende Palestijnen in de buurt waren.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël vraagt om een ‘diepgravend onderzoek’ naar de dood van Abu Akleh, die Amerikaans staatsburger was.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in