camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Regering

Verbod op gokreclame dan toch op kernkabinet

Het kernkabinet ­bespreekt deze week het ­verbod op gokreclame. ­Premier Alexander De Croo (Open VLD) betreurt de gang van zaken.

woensdag 11 mei 2022 om 3.25 uur

Premier De Croo was even naar Berlijn, en de muizen dansten op tafel. dpa

Wellicht was het toeval, maar uitgerekend de ochtend dat De Croo vertrok voor een tweedaags officieel bezoek aan Berlijn – met een bezoek aan de nieuwe bondskanselier Olaf Scholtz – lanceerde Vincent Van Quickenborne (Open VLD) het koninklijk besluit dat gokreclame gefaseerd wil verbieden tegen 2025. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageerde furieus. De minister van Justitie viel op deze methode terug omdat de Franstalige liberalen een aanpassing van de wet hadden tegengehouden. Zo’n KB moet niet via de regering passeren.

Muizen op tafel

Dinsdagochtend lachte de ­premier bij Radio 1 het verwijt nog weg, als zou hij te vaak ­uithuizig zijn. Toch leek het maandag dat ­enkele muizen op tafel dansten. Bij zijn terugkeer beaamde De Croo dinsdagmiddag dat hij ‘niet gelukkig’ was met de gang van ­zaken. In kringen van de ­premier viel te ­horen dat Van Quickenborne wellicht iets te voortvarend van stapel was ­gelopen, al wist de MR dat er aan een KB werd gewerkt.

De Croo is zich bewust van de gevoeligheid. Het gebrek aan eensgezindheid binnen een regering ontwijken via een KB, kan een vervelend precedent worden. Daarom wil hij het dispuut binnen de kern uitpraten en ontmijnen.

Het gebrek aan eensgezindheid binnen een regering ontwijken via een KB, kan
een vervelend precedent worden

Overigens wil dat niet zeggen dat er een ­opening komt naar de Franstalige liberalen. Het argument van de MR dat de voetbalsector door zo’n verbod op gokreclame zwaar in de problemen zou komen, wees De Croo als ‘ongeloofwaardig’ van de hand. Het was de premier evenmin ontgaan dat ­Royal Francs Borains, de club waarvan Bouchez voorzitter is, door een gokbedrijf gesponsord wordt. (bbr)