Vier verdachten opgepakt voor brand in Beringen die twee brandweermannen het leven kostte
  Foto:  Borgerhoff

De lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo heeft maandag vier verdachten opgepakt voor brandstichting in een leegstand pand in Beringen in augustus 2019. Dat meldt het parket van Limburg dinsdag. De brand kostte twee brandweermannen het leven.

Op het moment van de feiten waren drie van de vier verdachten minderjarig. Alle vier zijn ze afkomstig uit Beringen. De brand zou mogelijk per ongeluk door de verdachten zijn veroorzaakt.

In de nacht van 10 en 11 augustus 2019 brak er in een leegstaand appartementscomplex op de Koolmijnlaan in Beringen brand uit. Bij het blussen kwamen twee brandweermannen van het brandweerkorps van Heusden-Zolder om het leven. Uit onderzoek van de politie bleek al eerder dat de brand aangestoken was.

Een van de vier opgepakte verdachten bleek die bewuste avond niet aanwezig te zijn aan het gebouwencomplex in Beringen. ‘Mijn cliënt vernam achteraf in de media en via krantenartikels dat twee brandweermannen om het leven waren gekomen’, laat zijn advocaat Christophe Bielen dinsdag aan persagentschap Belga weten.

‘Toen durfde hij het aan niemand meer vertellen. Hij is opgelucht nu dat hij verhoord is over de gebeurtenissen. Het is nu afwachten wat er met de zaak op strafrechterlijk gebied gaat gebeuren. Er was inderdaad een vuurtje gestookt, maar toen hij wegging dacht hij dat het gedoofd was. Hij had zeker niet de intentie om brand te stichten. Mijn cliënt is niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter,’ aldus Bielen. Op burgerrechtelijk gebied kan de hele zaak voor de jongeren ook nog een staartje krijgen, want schadevergoedingen kunnen eventueel op de ouders verhaald worden.

Opmerkelijke doorbraak

Het onderzoek naar de fatale brand stond bijna zo goed als op seponeren, maar opeens dook er politionele informatie op, waarna de vier arrestaties verricht werden. Na bijna drie jaar is het dus een opmerkelijke doorbraak in het onderzoek naar de brand, waarbij de brandweermannen Chris Medo, 42 jaar en de 36-jarige Benny Smulders het leven lieten. Een derde brandweerman raakte zwaargewond.

Het parket van Limburg wil een verdachte die meerderjarig was op het ogenblik van de feiten voor de correctionele rechtbank dagvaarden. Wat de indertijd minderjarige verdachten betreft, vraagt het parket een doorverwijzing naar de jeugdrechter die eventueel maatregelen kan nemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in