Hoofd van Spaanse geheime dienst ontslagen na spionageschandaal
Paz Esteban.  Foto:  EPA-EFE

De chef van de Spaanse inlichtingendienst CNI, Paz Esteban, is dinsdag door de regering ontslagen na een spionageschandaal. Esteban gaf vorige week toe dat de dienst de telefoons van onder andere premier Pedro Sánchez en enkele Catalaanse separatisten afgeluisterd werden met Pegasus-spyware.

De zaak brak half april los, toen een rapport werd gepubliceerd dat meer dan zestig mensen van de Catalaanse afscheidingsbeweging identificeerde als slachtoffer van spionage. Esteban gaf toe dat Catalaanse activisten door haar diensten werden bespioneerd, maar dat dat altijd gebeurde met toestemming van justitie. In Spaanse media zeggen regeringsbronnen nochtans dat ze niet op de hoogte waren.

Vorige week kwam aan het licht dat niet alleen de telefoons van Catalaanse separatisten werden afgeluisterd, maar dat ook premier Sánchez en minister van Defensie Margarita Robles gehackt werden. Dat gebeurde met de Pegasus-software, die ontwikkeld werd door het Israëlische bedrijf NSO Group. Daarbij zijn volgens de regering ook gegevens van Sánchez en Robles gestolen. Er wordt gespeculeerd dat Marokko daarachter zit.

Het schandaal leidde tot een crisis tussen de minderheidsregering van Sánchez en de Catalaanse separatisten. Zij dreigen nu hun steun aan de regering in het parlement in te trekken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in