Zoon oud-dictator Marcos wint Filipijnse presidentsverkiezingen
Aanhangers van de nieuwe president.  Foto:  reuters

De Marcos-dynastie krijgt opnieuw de macht op de Filipijnen. Ferdinand Marcos Junior, de zoon van de vroegere Filipijnse dictator Ferdinand Marcos, heeft een verpletterende overwinning behaald bij de presidentsverkiezingen.

De zege is een opsteker van formaat voor de familie Marcos, die na de opstand van 1986 uit het land verjaagd werd maar de voorbije jaren opnieuw enkele belangrijke posities in handen kreeg.

Nu meer dan 90 procent van de stemmen geteld is, heeft de 64-jarige Marcos junior bijna 30 miljoen stemmen. Dat is meer dan het dubbele van zijn belangrijkste tegenstander, de oppositieleider en vicepresidente Leni Robredo. 

Marcos Junior, bijgenaamd ‘Bongbong’, heeft intussen al een voorzichtige overwinningsspeech gegeven. Daarin bedankte hij zijn aanhangers voor het maandenlange harde werk. ‘Laten we wachten tot 100 procent van de stemmen geteld is, en dan kunnen we feestvieren’, klonk het. 

Ongeveer 67 miljoen Filipino’s waren naar de stembus geroepen voor de algemene verkiezingen, die ook de verkiezing omvat van de vicepresident, de parlementsleden, de helft van de Senaat, provinciale gouverneurs en duizenden andere plaatselijke functionarissen. 

Schrikbewind

Onder het twintig jaar durende schrikbewind van Marcos senior was er sprake van corruptie en mensenrechtenschendingen, maar de familie, en vooral Marcos’ vrouw Imelda, stond ook bekend als bijzonder spilziek. De presidentsvrouw zou niet minder dan 3.000 paar schoenen en een indrukwekkende juwelencollectie verzameld hebben.

Marcos junior is evenmin onbesproken. Hij ligt al langer onder vuur, onder meer omdat hij voor 3,7 miljard euro aan belastingen voor het landgoed van zijn vader niet betaalde. En in 1995 werd hij veroordeeld omdat hij midden jaren 80 drie jaar lang zijn belastingaangifte niet had ingediend.

Marcos hamerde er in zijn campagne vooral op dat hij het land wil verenigen. Voorts wil hij de strijd aangaan met de werkloosheid en de inflatie, nadat de pandemie de archipel een zware slag heeft toegediend.

Duterte

De huidige president, Rodrigo Duterte, kon geen kandidaat meer zijn omdat de grondwet maar één termijn toelaat. Zijn dochter, Sara Duterte-Carpio, was de running mate van Marcos.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in