‘Tenzij er iets verandert waardoor het geboortecijfer hoger wordt dan het sterftecijfer, zal Japan ophouden te bestaan’
Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter.  Foto:  reuters

De tweet die Elon Musk zaterdag verstuurde over het mogelijke gevolg van de lage geboortecijfers in Japan, bracht online uiteenlopende reacties teweeg.

Volgens Elon Musk, de eigenaar van Tesla en sinds kort ook Twitter, moet Japan dringend iets doen aan zijn geboortecijfer als het wil blijven bestaan. Dat liet Musk zaterdag weten via een tweet, die gemixte reacties van zowel sarcasme als woede opriep op het platform.

Het geboortecijfer in Japan is de afgelopen jaren alleen maar gedaald. Het cijfer staat nu op slechts 7 geboortes per 1.000 inwoners, terwijl dat er in 2000 nog iets meer dan 9 waren. Zo had Japan in 2020 plots een van de laagste geboortecijfers ter wereld.

‘Groot verlies voor de wereld’

‘Op gevaar af het voor de hand liggende te zeggen, tenzij er iets verandert waardoor het geboortecijfer hoger wordt dan het sterftecijfer, zal Japan uiteindelijk ophouden te bestaan. Dit zou een groot verlies voor de wereld zijn’, tweette Musk als antwoord op een artikel van Whole Mars Catalog.

Japan heeft de op twee na grootste economie ter wereld. Maar als het voortbestaan ervan in het gedrang zou komen, zoals Musk zegt, zou dit een groot verlies kunnen zijn. Behalve de vele autofabrikanten en gameontwikkelaars, is Japan ook een belangrijke wereldwijde leverancier van halfgeleiders.

Volgens Tobias Harris, een medewerker aan het Center for American Progress, legt Musk de focus van de discussie verkeerd. ‘De bezorgdheid over de demografische toekomst van Japan is niet dat “Japan uiteindelijk zal ophouden te bestaan”, maar veeleer de ingrijpende sociale ontwrichting die zich zal voordoen als gevolg van de daling naar een lager bevolkingsniveau’, zegt Harris.

‘Alles wat ze doen is tegenstrijdig’

Harris was niet de enige Twittergebruiker die reageerde op de opvallende tweet van Musk. De boosheid was echter niet altijd gericht tot de kersverse eigenaar van Twitter, maar ook tot de Japanse regering. Heel wat Japanse burgers verwijten de overheid dat die te weinig zou doen om een oplossing te vinden voor de aanhoudende daling. Zo zou de overheid volgens hen meer kinderdagverblijven ter beschikking kunnen stellen of het voor vrouwen gemakkelijker kunnen maken om na de geboorte weer aan het werk te gaan.

Voor anderen zit de oplossing veeleer in loonsverhogingen. Heel wat Japanners kunnen het niet betalen om te trouwen of kinderen op te voeden en beginnen er daarom niet aan. ‘Het aantal geboorten zal op langere termijn blijven dalen als meer jongeren niet trouwen of niet kunnen trouwen’, aldus Takumi Fujinami, hoofdanalist bij het Japan Research Institute.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig