Verbieden gokreclame stoot op verzet van MR
  Foto:  Jimmy Kets

Tegen eind dit jaar moet zowat alle reclame voor gokken verdwijnen in ons land. Dat staat in een nieuw koninklijk besluit van minister van ­Justitie Vincent Van ­Quickenborne (Open VLD). Coalitiepartner MR is echter volledig gekant tegen het KB.

Gokreclame zal niet meer ­mogen op tv en radio, op ­websites en ­sociale media, in kranten en tijdschriften en op affiches in de straat. ‘De filosofie zal zijn dat alleen wie wil gokken en actief op zoek gaat naar informatie over kans­spelen, in de toekomst nog gokreclame te zien zal krijgen’, zegt Van Quickenborne. ‘Het constante bombardement van reclame die verslaving in de hand werkt, ook bij jongeren, moet stoppen.’

Ook sportsponsoring moet stoppen

Opmerkelijk: ook sportsponsoring door gokbedrijven gaat op de schop. Tegen eind 2024 moeten alle gokmerken van de voetbal- en andere sporttruitjes verdwenen zijn. Het KB moet nog goedgekeurd worden door ­Europa en door de Raad van State, tegen eind dit jaar kan het in werking treden.

‘Buitensporig’

Volgens Van Quickenborne zijn de zes bevoegde ministers binnen de regering het eens. Maar dat geldt niet voor alle partijen binnen de regering. Coalitiepartner MR is volledig gekant tegen het KB dat in de maak is over het verbod op gokreclame. ‘Dat is een buitensporige maatregel die bijvoorbeeld de sportsector in grote moeilijkheden gaat brengen. Moet het voetbal echt kapot in ons land?’, zegt voorzitter Georges-Louis Bouchez maandag.

Hij spreekt dan ook van ‘een heel slecht antwoord op een echte uitdaging waarvoor al maatregelen bestaan die kunnen worden verbeterd’. Volgens hem zal ‘een gereglementeerde sector liquederen’ er enkel voor zorgen dat mensen met een gokverslaving ‘naar platformen op het dark web gaan, zonder enige regelgeving. Deze puriteinse visie slaat nergens op.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig