camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

assisen

De dag dat de godfather doodgeschoten werd

Was de moord op Silvio Aquino, op 27 augustus 2015, het logische gevolg van de diepe vete tussen rivaliserende drugsclans? Of ging het toch om een uit de hand gelopen ontvoering? Vandaag begint in Tongeren het proces.

vrijdag 6 mei 2022 om 3.25 uur

Silvio Aquino was de leider van de ‘Bende van de Kletskoppen’. Sven Dillen

De spanning zal vandaag te snijden zijn, in de assisenzaal in Tongeren. Nooit eerder kwam de clan-Aquino fysiek dichter in de buurt van de vijf mannen die verantwoordelijk geacht worden voor de dood van godfather Silvio Aquino (41). Dat leidt tot zenuwachtigheid bij de politiediensten.

Vooral Martino Trotta (62) uit Zutendaal – de vermoedelijke opdrachtgever van de ontvoering die tot de moord van Aquino leidde – zal zich ongemakkelijk voelen.

De begrafenis van Silvio Aquino in 2015.  Belga

Ooit was Trotta een vriend van de familie Aquino, maar de relatie verzuurde door de jaren heen. Hoe dat kwam, weet tot vandaag niemand zeker. Het onderzoek bracht geen opheldering, maar geruchten zijn er bij de vleet. Zo zouden de Aquino’s Trotta – terecht of niet – verdenken van een homejacking bij Antonetta Aquino, de zus van Silvio. De homejackers waren op zoek naar drugsgeld dat Aquino er in de tuin begraven zou hebben. In de maanden voor de dood van Silvio zou Trotta dan weer ­gedacht hebben dat hij gerold was door de Aquino’s bij de smokkel van een lading ­cocaïne. Wat er ook van zij: het wederzijdse wantrouwen tussen de twee Limburgse ­families, allebei met een verleden in de drugshandel, was in de zomer van 2015 groot. Het zou niet meer goedkomen.

Silvio Aquino kreeg vijf kogels in het hoofd en
nog twee in zijn lichaam. Toen de politie arriveerde, lag hij dood op straat

Trotta, die ooit een goeddraaiend restaurant had in Zutendaal, staat nu terecht omdat hij vijf leden van de Bosnische ­Hamidovic-clan naar Silvio Aquino geleid zou hebben en daardoor diens dood veroorzaakt. Vier leden van die clan staan ­vandaag samen met Trotta terecht. Het vijfde lid van het commando – Samson Hudorovich – overleefde de schietpartij met ­Silvio Aquino niet.

Vijf kogels in het hoofd

Op 27 augustus 2015 werd de auto van Aquino klemgereden door gewapende en gemaskerde mannen. Hij was die dag ­samen met zijn vrouw, Silvia Liskova, op bezoek geweest bij zijn zus Antonetta in Opglabbeek (Oudsbergen). Kort na de middag reden ze terug naar huis. Maar op de weg naar Maasmechelen werd hun Renault Scenic eerst voorbijgestoken en daarna de weg afgesneden door een grijze Opel Astra. Uit de auto sprongen gemaskerde mannen met een rode band rond de arm. ‘Politie, politie’, riepen ze, en ook ‘anti-drugs’. ­Achter de Scenic stopte een Jaguar waar ook gewapende mannen uitsprongen. ­Achteraf bleek zowel de Opel als de Jaguar gestolen. Silvio Aquino had al snel door dat het niet om echte agenten ging. Liskova vertelde achteraf aan de politie hoe haar man ‘Lopen, Silvia, lopen. Dit zijn geen flikken’ riep. Wat er daarna gebeurde, staat nog altijd niet 100 procent vast. Wèl zeker is dat het helemaal fout liep. Voor ­Silvio, maar ook voor zijn belagers. Liskova ver­telde de speurders hoe ze door een van de vijf gemaskerde mannen in een wurggreep werd genomen. Ze slaagde erin om hem in de buik te trappen en kon een bos invluchten. Ze keek niet meer om, maar ze hoorde hoe er geschoten werd.

Dragisa Hamidovic, de man die uiteindelijk ging praten.  blg  

Nebusha Pavlovic. blg

Haar echtgenoot overleefde het niet. Hij werd van heel dichtbij afgemaakt met
vijf kogels in het hoofd en twee in zijn ­lichaam. Toen de politie ter plaatse kwam, vond ze Aquino dood op straat. Naast hem zat zijn schoonbroer die nog sneller ter plaatse was dan de politie. Liskova had hem gebeld vanuit het huis van buurt­bewoners waar ze binnengevlucht was.

De arrestatie van Dragisa Hamidovic, op 31 augustus vorig jaar, doorkruiste de planning van de rechtbank. Maar het was precies hij die zou praten bij de politie

In de broekzak van Aquino vonden de agenten 4.050 euro cash in biljetten van 50 euro. Maar het dure Zwitserse Audemars Piguet-horloge, dat hij nog om zijn pols had, hij bij zijn zus was, was verdwenen. Het is tot vandaag spoorloos.

2,5 ton cocaïne

De dood van Silvio Aquino was groot nieuws. Op zijn begrafenis kon je over de koppen lopen. Want ondanks zijn repu­tatie was Aquino, afkomstig uit Calabrië, populair in de streek. In de maanden voor zijn dood had het proces tegen de clan-Aquino – alias ‘de Soprano’s aan de Maas’ of de ‘Bende van de Kletskoppen’ – de ­media beheerst. Verschillende leden van de bende, onder wie Silvio en zijn broers, stonden terecht voor de import van 2,5 ton cocaïne.

   • Aquino-clan staat voor dilemma

De advocaten van de familie – met grote namen als Sven Mary, Hans Rieder en Walter Van Steenbrugge – hadden ­geprobeerd om het onderzoek nietig te doen verklaren, omdat het gerecht een ­onwettige burgerinfiltrant ingezet zou ­hebben. Maar de Aquino’s werden toch ­veroordeeld. Silvio, die beschouwd werd als de ceo van de bende, zou zijn veroordeling in de zaak niet meer meemaken. Hij was al vermoord toen de uitspraak viel.

   • Peetvader Aquino krijgt 10 jaar en is 8 miljoen euro kwijt

Silvio Aquino was die dag niet het enige slachtoffer. Ook een van zijn belagers, Samson Hudorovich (22), raakte zwaargewond door een kogel. Zijn vier kompanen sleurden hem in de Jaguar en sloegen op de vlucht. Een half uur later hielden ze in het Nederlandse Roermond een voorbijrijdende ambulance tegen op de snelweg om hem te laten reanimeren. Maar Samson bleek niet meer te redden. Hij was dodelijk getroffen in de borst. Zijn vier kompanen lieten hem achter en zetten hun vlucht verder in de Jaguar. Door de identificatie van Hudorovich, de ANPR-camera’s langs het vluchttraject en het telefonieonderzoek konden de vier voortvluchtige leden van het moordcommando snel geïdentificeerd worden. In de maanden nadien werden drie van de vier daders opgepakt in Keulen (Duitsland) en in Cannes aan de Azurenkust.

‘Barbie, verrader!’

Ook Martino Trotta werd snel opgepakt. Hij bleek enkele maanden voordien samen met Hudorovich en diens stiefvader Sandro Hamidovic – de vermoedelijke planner van de aanslag op Aquino – in de gevangenis van Antwerpen gezeten te hebben. Uit analyse van de telefoons van de Bosnische clan bleek dat ze in de dagen voor de moordaanslag vaak contact hadden met Trotta. Bij een huiszoeking bij Trotta vonden de speurders de verpakking van een ­telefoon die door Sandro Hamidovic werd gebruikt. Trotta ontkent tot vandaag alles, maar de strategie van zijn verdediging kreeg eind augustus vorig jaar een lelijke knauw. Toen werd Dragisa Hamidovic, de laatste voortvluchtige verdachte, opgepakt aan de Spaanse Costa Brava.

Bosko Hamidovic. blg

Sandro Hamidovic blg

De arrestatie van Dragisa leek eerst een streep door de rekening van Justitie te zijn, want het proces, dat gepland was voor september 2021, liep daardoor fikse vertraging op. Maar tot ­ieders verbazing ging Dragisa praten met de politie. Het leverde hem de haat van zijn ex-kompanen op. Op een eerste inleidende zitting, in maart, riep bendeleider Sandro hem een reeks verwensingen toe. ‘Je bent een barbie, een verrader’, vertaalde de ­Roma-tolk. Dragisa verklaarde dat het nooit de ­bedoeling was om Silvio Aquino te vermoorden. Ze wilden hem ontvoeren en ­losgeld vragen. De bende had dat al eerder iets gelijkaardigs gedaan, in Duitsland. De ontvoering had 400 tot 500.000 euro moeten opbrengen.

Parallel onderzoek

Het idee om Aquino te ontvoeren, had Sandro Hamidovic – volgens Dragisa – ­gekregen van een man van Italiaanse origine met wie hij vroeger in de gevangenis had gezeten. ‘Wie dat was, weet ik niet’, zei Dragisa. ‘Maar hij zit ook in de drugshandel en woont in de buurt van het doelwit.’ De tipgever zou 30 tot 40 procent van de buit krijgen. Voor de speurders waren de bekentenissen van Dragisa de bevestiging dat Martino Trotta en niemand anders de opdrachtgever was.

Volgens Dragisa werd Sandro op de dag van de feiten door een Gadzo, een niet-Roma, verwittigd dat Aquino zijn zus zou ­bezoeken. Daarna liep het uit de hand. ­Volgens Dragisa slaagde Aquino erin het vuurwapen van een van zijn belagers af te pakken. Bij de vechtpartij om het wapen ging een kogel af die Samson Hudorovich dodelijk raakte. Diens stiefvader Sandro Hamidovic zou daarop van kortbij zeven keer gevuurd hebben geopend op Aquino.

Het proces-Aquino zal vijf weken in ­beslag nemen. Er komen 102 getuigen langs in het assisenhof van Tongeren. Alle veiligheidsmaatregelen zullen op scherp staan. Daar is reden toe. Tijdens het moordonderzoek voerde de clan-Aquino een parallel onderzoek. Ze drongen het mortuarium binnen waar het lichaam van Samson lag, namen een foto en gingen daarmee op zoek naar sporen van de andere daders. De foto leidde hen – net als de speurders – naar Martino Trotta. Volgens insiders heeft Trotta vandaag meer schrik van de Aquino’s dan van Justitie.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen