EU bant drie Russische staatszenders en gaat olie-import ‘geleidelijk uitdoven’
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.  Foto: epa-efe

‘We zullen de import van Russische olie geleidelijk uitdoven, zodat wij en onze partners in alternatieve bevoorradingsroutes kunnen voorzien en de impact op de wereldmarkt zo miniem mogelijk blijft.’ Dat kondigde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vanmorgen aan in het Europees Parlement.

De Europese Unie moet binnen de zes maanden onafhankelijk zijn van de import van ruwe olie en tegen het einde van het jaar komen geraffineerde olieproducten uit Rusland de EU niet meer in. ‘Het zal niet makkelijk zijn’, zei Ursula Von der Leyen vanmorgen in het Europees Parlement. ‘Sommige lidstaten zijn sterk afhankelijk van Russische olie.’ Daarmee verwees de Commissievoorzitter naar Hongarije en Slovakije, die extra tijd zouden krijgen. Hoelang maakte ze niet bekend.

De boycot van Russische olie is het koninginnenstuk van het zesde sanctiepakket tegen Rusland dat de Commissie voorlegt aan de lidstaten. Andere sancties treffen Sberbank, Ruslands grootste bank, die afgesloten wordt van het internationale betalingssysteem Swift. Gazprombank, cruciaal voor de betaling van Russisch gas, blijft buiten schot.

Er komt ook een verbod op drie grote omroepen die in handen zijn van de Russische overheid. ‘Ze zullen niet langer mogen uitzenden in de EU, in welke vorm dan ook’, zei Von der Leyen. ‘Die tv-kanalen verspreiden de leugens en propaganda van Poetin op een agressieve manier. We mogen ze geen podium meer geven.’

De EU bevriest ook de tegoeden van hoge officieren van het Russische leger die ‘oorlogsmisdaden begingen in Boetsja en verantwoordelijk zijn voor het onmenselijke beleg van Marioepol’. Dat stuurt het signaal dat alle uitvoerders van de oorlog van het Kremlin verantwoordelijk zullen worden gehouden.

Overleg

De ambassadeurs van de 27 lidstaten buigen zich vandaag een eerste keer over het pakket, dat unaniem moet worden goedgekeurd. Morgen staat een nieuwe vergadering gepland. Het wordt vooral uitkijken naar de houding van Hongarije, dat zwaar afhankelijk is van Russische olie. De regering van premier Viktor Orban is niet bereid om alle bruggen met Moskou op te blazen en heeft gedreigd haar veto te stellen.

Von der Leyen verklaarde dat Poetin – die ze niet langer als president omschrijft – Oekraïne van de kaart wil vegen. ‘Hij zal niet slagen’, zei ze. ‘Integendeel, het is zijn eigen land dat wegzinkt.’ De voorzitter van de Commissie verklaarde dat de EU wil dat Oekraïne de oorlog wint en beloofde bovenop directe noodhulp ook hulp bij de heropbouw van het land. Volgens het Internationaal Monetair Fonds heeft Oekraïne vanaf mei 5 miljard euro nodig om te kunnen blijven functioneren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig