camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

oorlogSMISDADEN

Oekraïens gerecht duidt eerste verdachte moordpartijen Boetsja aan

Een Rus­sische commandant heeft ­gemoord, gemarteld en oorlogsbuit naar huis gezonden, zegt de ­Oekraïense procureur-generaal. Maar volgens de verdachte zelf én zijn kennissen zouden de Oekraïense autoriteiten de verkeerde verdachte viseren.

dinsdag 3 mei 2022 om 3.25 uur

Het Oekraïense gerecht heeft een eerste verdachte van de moorden in Boetsja geïdentificeerd. Volgens procureur-generaal Irina Venediktova heeft Sergej Kolotsej, een commandant van de Russische ­Nationale Garde, ‘op 18 maart vier ongewapende mannen gedood’. Bovendien, schreef ze op sociale media, ‘martelde hij ook een andere burger op 29 maart en dwong hij hem te bekennen dat hij Russische troepen had gesaboteerd’.

Kolotsej zou die burger bewerkt hebben met zijn vuisten, zijn geweer en het heft van een mes. ‘De man werd vervolgens naar een executieplaats gebracht, waar hij een schijnexecutie onderging, waarbij een pistool in de buurt van zijn oor werd afgeschoten’, schreef de procureur-generaal. Hij moest ook snuiven aan een lijk, ‘een bijzonder gruwelijke vorm van vernedering en intimidatie’.

Behalve van moord en marteling beschuldigde Venediktova de Russische officier er ook van ‘geroofde goederen’ opgestuurd te hebben naar Oeljanovsk, een stad 750 kilometer ten oosten van ­Moskou. Ze voegde bij die beschuldiging een foto van de officier die in het kantoor van een koeriers­bedrijf bij een stapel pakjes staat.

Maar berichten in uiteenlopende media betwisten de versie van de Oekraïense autoriteiten. Volgens Venediktova had de publicatie Slidstvo.Info, geholpen de verdachte te identificeren. Die website zei dat Kolotsej een 35-jarige Wit-Rus was, afkomstig uit Mozyr, maar die verhuisd zou zijn naar Rusland. Kennissen van Sergej Kolotsej uit Mozyr vertelden echter aan het Wit-Russische blad Zerkalo dat de man zijn hele leven in de Wit-Russische stad heeft gewoond en daar ook tijdens de oorlog was.

Het Telegram-nieuwskanaal Mozjem Objasnit (‘Wij kunnen het uitleggen’) contacteerde bovendien een Sergej Kolotsej die aan de beschrijving lijkt te beantwoorden via sociale media. Hij ontkende zijn betrokkenheid bij de moorden, zei dat hij niet in de Nationale Garde diende, in Wit-Rusland verbleef en Oekraïne onlangs niet had bezocht. ‘Ik dien niet in de Russische Nationale Garde, ben je gek?’ zei de man. De beschuldigingen deed hij af als ‘laster’.

Een man met dezelfde naam beweerde op het sociale netwerk VKontakte dat hij wel degelijk een pakket had verstuurd via de koerierdienst, maar dat het om de motorkap van zijn eigen auto ging.

Volgens Venediktova ontving Kolotsej een formele melding dat hij een verdachte is van het ­Oe­kraïense parket. Het is nog ­onduidelijk of er een formele klacht is ingediend. De Russische regering ontkent dat haar soldaten burgers als doelwit gebruiken.

Uitgehongerd en geslagen

Vorige week noemde Venediktova al tien soldaten van een andere Russische eenheid, de 64ste Gemechaniseerde Infanteriebrigade, als verdachten van ‘wreedheid jegens burgers en andere oorlogsmis­daden’. Tijdens de bezetting van Boetsja gijzelden ze ongewapende burgers, zei ze, om ze uit te hongeren, vast te binden en te blind­doeken. ‘Ze werden bespot en ­geslagen met vuisten en geweerkolven, om informatie te krijgen over de locatie van de Oekraïense strijdkrachten. Sommigen werden gemarteld.’ De aanklagers onderzochten of die tien mannen ook hadden deel­genomen aan moordpartijen in Boetsja.

Ook het Internationaal Strafhof (ICC), gevestigd in Den Haag, voert een onderzoek naar oorlogsmis­daden in Oekraïne. De Nederlandse regering liet vorige week weten dat het enkele tientallen foren­sische specialisten naar Oekraïne afvaardigt om bewijsmateriaal te verzamelen voor het ICC.

Aanvulling 3 mei. Dit bericht werd aangevuld met de reactie van de beide verdachten.

(rte)

Cultuur en media
 1. Republikeinen en Democraten gaan samen tekeer tegen Tiktok-baas
 2. TV-wereld bezorgd om ‘Amerikaans’ Telenet. ‘Met één pennentrek worden die Vlaamse reeksen geschrapt ’
 3. Praten met iemand die ik niet ken? Waarom zou ik?
 4. Is ‘Amerikanisering’ van Telenet een bedreiging? ‘De mediasector is al lang niet meer Vlaams’
 5. ‘Tafel van vier’ wordt even ‘Gert late night’
 6. Podcasttips | Heimwee naar Frank Deboosere
 7. Video AI-blog | AI genereert valse beelden van arrestatie Trump
 8. Museumpas goed voor twee miljoen museumbezoeken
 9. Musea vragen fors meer subsidies
 10. Kunstenares en filmmaker Ariane Loze speelt al haar rollen zelf: ‘Je bent nooit één ding, één aspect, één mening of ervaring'
 11. Gratis in Manhattan: viswater en vriendschap
 12. Remake van de meest toonaangevende actiehorrorgame aller tijden speelt op safe
 13. Netflix cancelt kinderreeks vanwege non-binair personage
 14. De Standaard Podcast twee keer genomineerd voor Belfius-persprijzen
 15. Video Documentaire over Pornhub laat je onbevredigd achter
 16. Pollock-schilderij gevonden bij inval smokkelaars
 17. Stromae annuleert drie concerten in Frankrijk
 18. Acteur Stefaan Degand wordt maestro
 19. Een tuin van 1000 vierkante meter aan het Kanaal

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen