Spaanse regering: ‘Ook Pegasus-spyware gevonden op telefoon premier Sanchez’
Pedro Sanchez.  Foto:  rtr

Op de telefoons van de Spaanse premier Pedro Sanchez en van Defensieminister Maria Robles is Pegasus-technologie gevonden. Dat heeft de Spaanse regering gemeld. Die kwam eerder zelf onder vuur te liggen omdat ze de spyware zou gebruikt hebben tegen Catalaanse separatisten.

De Israëlische spyware zou volgens de regering in mei 2021 op de telefoon van Sanchez terechtgekomen zijn, Robles zou in juni 2021 zijn geviseerd. Daarbij werd uit beide telefoons data gestolen. Wie er achter de spionage zou kunnen zitten, werd niet meegedeeld, maar het zou gaan om een ‘onwettige en externe’ operatie. De telefoons van de andere Spaanse regeringsleden worden ondertussen ook onderzocht.

De onthulling komt er op een moment dat de Spaanse regering zelf onder vuur ligt nadat bekendraakte dat Pegasus werd gebruikt tegen Catalaanse separatistische leiders, onder wie huidig Catalaans president Pere Aragonès. De Spaanse inlichtingendienst CNI wordt met de vinger gewezen, en Aragonès heeft al het ontslag geëist van bevoegd minister Robles. Zijn Catalaanse onafhankelijkheidspartij ERC, die de regering van Sanchez aan een meerderheid helpt in het parlement, dreigt er ook mee die steun in te trekken.

De Pegasus-technologie, waarmee zelfs microfoons en camera’s van telefoons op afstand ongemerkt kunnen worden ingeschakeld, werd gemaakt door het Israëlische bedrijf NSO. De spyware is omstreden, omdat ze door autoritaire regimes zou gebruikt worden tegen critici. Onlangs raakte nog bekend dat ook de Belgische politie met Pegasus werkt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in