Koningspaar op staatsbezoek in Griekenland
Koning Filip en koningin Mathilde.  Foto:  BELGA

Koning Filip en koningin Mathilde vertrekken vandaag naar Griekenland voor een driedaags staatsbezoek.

Het staatsbezoek komt er op uitnodiging van de Griekse president Katerina Sakellaropoulou en zal zich beperken tot de regio Athene. Het koningspaar wordt vergezeld door vicepremier Petra De Sutter (Groen) en de verschillende minister-presidenten van de Gemeenschappen en Gewesten: Jan Jambon (N-VA), Elio Di Rupo (PS), Rudi Vervoort (PS), Pierre-Yves Jeholet (MR) en Oliver Paasch (ProDG). In hun zog reist ook een delegatie academici en bedrijfsleiders mee.

Het staatsbezoek loopt tot 4 mei, maar voor de Vlaamse minister-president eindigt het bezoek morgen al. ‘Jan Jambon (N-VA) keert morgenmiddag al terug’, zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. ‘Griekenland is voor Vlaanderen vanuit een economisch standpunt niet het meest interessante land om te bezoeken, maar het is wel belangrijk om goede contacten met het land te onderhouden en de samenwerking te bevorderen.’

Vlucht vooruit

Het staatsbezoek moet helpen om de banden tussen beide landen sterker te maken. Griekenland wil de vlucht vooruit nemen na een moeilijk decennium met een financiële en vluchtelingencrisis, de gevolgen van de coronapandemie en de impact van de klimaatverandering. Het land ziet mogelijkheden voor herstel en groei, en wil evolueren naar een digitale en open economie. Die transformatie biedt ook opportuniteiten voor Belgische bedrijven.

Het bezoek van koning Filip speelt zich ook af in een context van historische herdenkingen verbonden aan de turbulente geschiedenis van Griekenland. Zo vierde het land vorig jaar de tweehonderdste verjaardag van het begin van zijn acht jaar durende onafhankelijkheidsstrijd. In 1922 verloor Griekenland Smyrna (vandaag het Turkse Izmir) en Oost-Thracië aan Turkije. Die nederlaag, die door de Grieken ‘de grote catastrofe’ genoemd wordt, wordt dit jaar herdacht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig