Belfius vervangt onverwacht topman verzekeringen
Dirk Vanderschrick krijgt geen nieuw mandaat.  Foto:  Belga

Bankverzekeraar Belfius heeft het mandaat van Dirk Vanderschrick als ceo van de verzekeringstak niet vernieuwd. Dat is een verrassing, want de resultaten zijn goed.

Vanderschricks vierjarig mandaat als ceo van Belfius Insurance is donderdag afgelopen zonder dat het vernieuwd werd. Belfius besloot de financieel directeur van de verzekeringstak, Frédéric Van der Schueren te benoemen tot ceo.

Volgens de krant De Tijd zouden bij de benoeming van Van der Schueren, die een MR-etiket heeft, politieke motieven hebben gespeeld. Het voorrecht om de knoop door te hakken over het ceo-schap van de verzekeraar, lag echter bij Belfius Bank. Op korte termijn is het al de tweede wissel bij Belfius. Eerder besloot Geert Van Mol, die chief digital officer (CDO) was Belfius te verlaten. Vanderschrick, die 34 jaar bij Belfius werkte, begon destijds bij Bacob en kwam uit de Arco-stal.

Of de politiek een rol heeft gespeeld bij het afscheid van Vanderschrick is onduidelijk. Volgens sommigen wel, volgens anderen niet. Er zijn hoe dan ook aanwijzingen dat er minstens ook andere elementen speelden en die moeten in de complexe governance-structuur van Belfius gezocht worden. Een complexe structuur die overzien wordt door groepsceo Marc Raisière.

Governance fout?

Toen Belfius in 2017 hardop zei het bankverzekeringsmodel van KBC Groep te zullen kopiëren, was het niet consequent in die oefening. Belfius behield zowel voor de bank als voor de verzekeraar een apart directiecomité en een aparte raad van bestuur. Dat is niet het geval voor KBC, dat koos voor één raad van bestuur en een gemeenschappelijk directiecomité. Bij Belfius veroorzaakt die complexe structuur bij momenten interne discussies over hoe dicht of hoe ver de bankactiviteiten bij de verzekeraar moesten staan en omgekeerd.

Dirk Vanderschrick als ceo van Belfius Insurance paste de governance toe. Dat werd onvermijdelijk niet altijd op even luid applaus onthaald door Marc Raisière, de ceo van de hele groep en nadrukkelijk de nummer één van Belfius. Anderzijds was het intern ook duidelijk dat Van der Schueren, die net als Raisière een MR-etiket heeft, ambitie had om door te groeien.

Van der Schueren is een oudgediende van Belfius. Hij heeft een MR-etiket en dat maakt dat sommigen suggereren dat zijn benoeming een politiek kantje zou hebben. Iets wat Belfius met klem ontkent. Vander Schueren wat tot vorig jaar ook voorzitter van de Nationale Loterij.

Met het vertrek van Vanderschrick is het op korte termijn een tweede topdirecteur bij Belfius die verdwijnt. Eerder besloot directeur Geert Van Mol Belfius te verlaten. De Oost-Vlaming werd co-ceo van de West-Vlaamse projectontwikkelaar Steenoven.

Belfius is een bank die een diepe crisis overwon en een plaats verwierf bij de leidende financiële instellingen. De vraag voor Belfius is wat na de jaren van heropbouw komt nu de bankverzekeraar tevreden kan zijn over het afgelegd parcours.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig