‘Rusland beschermt marinebasis op de Krim met dolfijnen’
Themabeeld.  Foto:  BELGAIMAGE

De voor Rusland belangrijke marinebasis van Sebastopol aan de Zwarte Zee wordt beschermd door twee oorlogsdolfijnen. Dat melden Amerikaanse analisten aan The Washington Post, op basis van satellietbeelden van het bedrijf Maxar Technologies.

De dolfijnen worden volgens de analisten ingezet om bijvoorbeeld mijnen en vijandelijke duikers op te sporen via echolocatie. Dat Rusland daarvoor dolfijnen gebruikt, is omdat elektronische sonarsystemen nog altijd niet kunnen tippen aan het natuurlijke sonarsysteem van de dieren. Een woordvoerder van Maxar bevestigt de theorie van de analisten, en stelt dat de twee dolfijnen pas sinds het begin van de Russische invasie in de havenstad te zien zijn.

Een groot deel van de Russische vloot ligt momenteel in Sebastopol aangemeerd, omdat de havenstad op de Krim buiten bereik van Oekraïense raketten ligt. Ook het vlaggenschip Moskva lag in deze haven, voordat het eerder deze maand op de Zwarte Zee zonk.

Geen primeur

De toenmalige Sovjet-Unie ontwikkelde in de jaren 60 een trainingsprogramma voor dolfijnen en zeeleeuwen in Sebastopol. De Oekraïense marine kreeg na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de dolfijnen van het trainingsprogramma in handen, maar verloor de dieren na de Russische annexatie van de Krim in 2014. Sindsdien zou Rusland ook weer begonnen zijn met het trainen van dolfijnen.

In 2019 rezen al vragen over de trainingsprogramma’s van de Russen. In Noorwegen werd toen een beloega (witte dolfijn) gevonden met een tuig om zijn nek. Hoewel het nooit bevestigd werd, hadden veel experts het vermoeden dat het om een door Rusland getraind dier ging dat vanuit een noordelijke Russische militaire haven was weggezwommen.

Rusland heeft ook dolfijnen ingezet tijdens de oorlog in Syrië. Ze werden gebruikt om objecten te halen of vijandige duikers af te schrikken. Niet alleen Rusland traint dolfijnen. Ook de Verenigde Staten zetten al decennialang intelligente zeezoogdieren in voor militaire doeleinden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig