camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kunst

Gouden Leeuw voor stemmenkoor

Voor het eerst gaan de belangrijkste prijzen van de Biënnale van Venetië naar vrouwelijke kunstenaars van kleur, respectievelijk uit Groot-Brittannië en de VS.

maandag 25 april 2022 om 3.25 uur

‘Feeling her way’. afp

De 59ste editie van de Biënnale van Venetië ging dit weekend officieel van start met de uitreiking van Gouden Leeuwen. De prijs voor het beste landenpaviljoen is voor Groot-Brittannië. Sonia Boyce toont met Feeling her way een koor van stemmen, in een installatie waarin ze video, collage, muziek en sculptuur combineert. Boyce is de eerste zwarte artieste die haar land vertegenwoordigt in het Britse paviljoen. Ze daagde vier zangeressen uit om in de studio te improviseren, het resultaat van hun jamsessie is te zien op schermen. ‘Het paviljoen is gevuld met geluiden – soms harmonieus, soms botsend – die gevoelens van vrijheid, kracht en kwetsbaarheid belichamen,’ aldus de jury.

Speciale vermeldingen waren er voor het Franse paviljoen en dat van Oeganda.

De Gouden Leeuw voor beste deelname aan de centrale tentoonstelling ging naar de zwarte Amerikaanse kunstenares Simone Leigh en haar sculptuur Brick house. Leigh palmt ook het Amerikaans paviljoen in. De Biënnale loopt tot 27/11. (gvds)

Niet te missen

De podcasts van De Standaard