4 op 10 ritten De Lijn rijden morgen niet door vakbondsactie
  Foto:  Jan Van der Perre

De Lijn waarschuwt voor hinder op vrijdag 22 april door de nationale vakbondsactie. Volgens de openbaarvervoersmaatschappij zullen dan in Vlaanderen zes op de tien ritten rijden. Op provinciaal vlak zijn er wel enkele verschillen.

De Lijn verwacht het meeste hinder in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, waar in beide provincies slechts 55 procent van de ritten zullen rijden. Hierna volgt Vlaams-Brabant met 60 procent van het vervoer dat wel rijdt. In West-Vlaanderen gaat het om 65 procent en in Limburg tenslotte zullen zeven op de tien voertuigen rijden.

De drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB protesteren vrijdag in Brussel voor de herziening van de loonnormwet van 1996. Naast de actie in Brussel wordt er die dag ook gemobiliseerd om 11.55 uur op het Gentse Kramersplein en om 9.30 uur op het Operaplein in Antwerpen.

Kusttram

De meeste hinder zal zich voordoen in en rond de steden Gent en Antwerpen. Ook de impact op de Kusttram zal groot zijn, ongeveer 35 procent van alle ritten rijdt. ‘De Lijn betreurt ten zeerste de hinder en het ongemak die deze vakbondsactie met zich meebrengt voor de reizigers’, klinkt het.

Reizigers kunnen nu al controleren of de bus of tram vrijdag rijdt op de site delijn.be/alternatievedienstverlening. Hinder ten gevolge van de actie zal niet zichtbaar zijn in de routeplanner en op de haltepagina’s.

Ook bij de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC wordt hinder verwacht door de staking. De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB raadt reizigers aan om alternatieven te zoeken, maar kan niet inschatten hoe groot de hinder van morgen. De NMBS diende geen stakingsaanzegging in, waardoor daar geen problemen worden verwacht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig