Loonsverhoging later? Je startloon is cruciaal

Loon is een cruciaal onderdeel van een sollicitatie, zeker bij de finale gesprekken. Kwestie van meteen een loon te hebben dat goed voelt, om daarop voort te bouwen tijdens je carrière. “Nadien een loonsverhoging krijgen, is veel moeilijker.”

“Een goede onderhandeling aan het begin van je loopbaan of nieuwe job is belangrijk. Je kunt maar één keer in een sterke positie onderhandelen en dat is vooraleer je een jobaanbieding aanneemt”, oppert Frederik Anseel, professor management en hr-specialist.

Dat beginsalaris is namelijk vaak de basis voor toekomstige loonstijgingen. Want hoe hoger je start, hoe meer je daar over een hele loopbaan van profiteert. “Veel mensen hebben tijdens hun sollicitatie een hoge ‘need for closure’ en denken: ‘Ik onderhandel later wel een betere positie, eens ik mij bewezen heb’. Maar eens je in de organisatie zit, is het veel moeilijker onderhandelen”, stelt Anseel.

Toch zijn er nu wel nog mogelijkheden “Op momenten zoals vandaag, met een erg krappe arbeidsmarkt, kun je wel onderhandelen. Al zijn werkgevers ook vaak aan handen en voeten gebonden over hoeveel loonstijging ze kunnen geven.”

Laag jobverloop

Tegelijk wijst Anseel, die als Belgische professor aan de University of New South Wales in Sydney werkt, op grote verschillen tussen landen. “In Angelsaksische landen is het niet ongewoon dat mensen met een jobaanbod van een concurrent naar hun manager gaan om hun positie aanzienlijk te verbeteren. Maar België is in dat opzicht anders met zijn laag jobverloop en eerder samengedrukte lonen”, oppert hij.

“Loopbanen in België worden dan ook gekenmerkt door incrementele loonstijgingen en promoties krijgen binnen de eigen organisatie.”

Lees ook:

Bron: Jobat.be