AA Gent wint Beker van België na penalty’s
  Foto:  BELGA

AA Gent heeft de Croky Cup gewonnen na een spannende finale tegen Anderlecht. De match was na verlengingen op 0-0 geëindigd, in de penaltyreeks haalde AA Gent het met 4-3.

Een uur voor de aftrap trok het mistgordijn op dat door beide coaches dagenlang in stand was gehouden. De opstelling van zowel AA Gent als Anderlecht telde weinig verrassingen. Bij de Buffalo’s verschenen Odjidja en Okumu zoals verwacht aan de aftrap, terwijl Verschaere en Gomez bij Anderlecht ook voldoende hersteld bleken om in de basiself opgenomen te worden, terwijl Ahimeru op de bank startte.

En toen kon het tactische plan van de Buffalo’s plots de prullenmand in. Depoitre blesseerde zich tijdens de opwarming. Hij moest in extremis nog vervangen worden door Bezus. Het besef groeide dat Gent meer dan ooit de flitsen van Tissoudali en Odjidja nodig zou hebben. Toch was er in de openingsminuten van de partij weinig te merken van organisatorische chaos bij Gent. De Buffalo’s eisten het balbezit op en dwong meteen ook verschillende hoekschoppen af.

Gomez ontsnapt aan strafschop

Paars-wit probeerde dan maar op kracht het verschil te maken. Na een actie over rechts via Murillo moest Roef vol aan de bak door een doelpoging van Verschaere. Even later waagde Refaelov zijn kans met een halve omhaal die ruim naast ging. Beide ploegen gingen voluit.

Halfweg de eerste helft pakte Tissoudali uit met een heerlijke rush, maar in de zone van de waarheid kon de Gentse publiekslieveling onvoldoende kracht zetten.

Anderlecht liet zich evenwel niet onbetuigd. Verschaere daagde Roef uit met een knappe volley. Gomez leek plots even de pedalen kwijt, maar zijn forse ingreep op Samoise in de eigen zestien bleef onbestraft. Vreemd dat de VAR zich hier niet meldde bij scheidsrechter Visser.

Olsson trakteerde Odjidja dan weer op een forse trap, het kwam de Zweed op een gele kaart te staan. Gent liet zich niet van de wijs brengen. Een schot van Odjidja zoefde voorlangs de kooi van Van Crombrugge.

Doelpunt Bezus, terecht afgekeurd

Dan maar eens een hoge voorzet proberen, dacht Okumu. Die verrassing werkte bijna perfect. Bezus kopte net voor de rust via de vingertoppen van Van Crombrugge binnen, maar de Oekraïner werd afgevlagd voor buitenspel. Een correcte beslissing van ref Visser en zijn assistent Nijssen. Anderlecht hapte even naar adem, maar haalde uiteindelijk toch de rust met een 0-0 tussenstand.

Geen wissels bij rust en ook in de openingsfase van de tweede helft probeerde AA Gent onverminderd druk te ontwikkelen.

Paars-wit kon ook na de pauze de druk niet opvoeren. Al te vaak strandden hun combinaties al in een vroeg stadium. Kompany greep dan ook fors in en gooide met Raman, Ashimeru en Amuzu drie verse krachten in de strijd. Voor Zirkzee, Verschaeren en Olsson betekende dit meteen een bijzonder vroege exit.

Odjidja en Ashimeru moeten de strijd staken

En dan moest ook Vanhaezebrouck noodgedwongen ingrijpen. Odjidja die onzeker was voor de finale, kon niet verder en werd vervangen door Hjulsager. Ondertussen veroorzaakte het inbrengen van Raman de Gentse defensie ook steeds meer kopzorgen. De vinnige ex-Buffalo vervulde zijn rol als ‘vervelende’ stoorzender met verve. Maar dan viel ook Ashimeru na amper een kwartier voetballen uit. De Ghanees verliet in tranen het veld.

Het niveau daalde gevoelig. Ook bij AA Gent leek de frisheid wat weg. Het ritme van de match zakte en doelkansen werden steeds schaarser. Ook al kon Anderlecht wel enkele hoekschoppen afdwingen, die leverden amper dreiging op. Tissoudali pakte nog eens uit met een schotje in het zijnet.

En dan rende er plots een man op het veld die zich vastketende aan het doel van Van Crombrugge. Stewards en brandweer grepen in en verwijderden de demonstrant. HVH benutte de onderbreking door een moegestreden Bezus te vervangen door Lemajic.

Verlengingen leveren duel van de stervende zwanen op

De vermoeidheid sloeg hard toe, maar de klok tikte onverbiddelijk voort. Verlengingen bleken uiteindelijk onvermijdelijk. Nog eens 30 minuten knokken, bleek voor Tissoudali een brug te ver, hij werd vervangen door Malede. Bij Anderlecht bracht Kompany dan weer El Hadj voor Refaelov.

De partij brak nu echt open, Gent claimde een strafschop na een prangende fase waarbij Nurio centimeters te kort kwam om te scoren. Maar Visser ging daar niet op in. Aan de overkant dook El Hadj op voor het Gentse doel, maar hij werd in extremis nog afgeblokt.

Dan toch weer eens doelgevaar: Kouamé kreeg een puike kans, maar besloot hoog over. De fysieke uitputtingsslag begon nu ook bij Gent onverwachte slachtoffers te eisen. Zo sleepte kilometervreter Samoise zich over het veld. Elke vezel in zijn lichaam riep om rust, maar de geboren en getogen Gentenaar weigerde de strijd te staken.

Opschudding op en naast het veld

Halfweg de verlengingen gooide Vanhaezebrouck zijn laatste twee verse krachten in de strijd: Hanche-Olsen en Owusu losten Kums en Samoise af. Anderlecht greep Gent nu bij de keel. Voor Gent was het nu echt overleven en alert blijven voor de mentale oorlogsvoering bij paars-wit.

Bijna was er geen sprake van een strafschoppenreeks: Gent kwam toch nog eens opzetten, maar Lemajic trof de lat en Malede kon in de herneming niet afwerken.

Strafschoppen dus. De spanning in de tribunes bereikte ondertussen het kookpunt. De Sart trapte de eerste elfmeter meteen snoeihard in het dak van het doel. Gomez bleef koel en zette de bordjes gelijk. Hanche-Olsen toonde zich dan weer op zijn beurt een koele kikker en zo kwam de druk op de schouders van Raman te liggen. De Gentenaar bleef rustig en maakte er 2-2 van.

Castro-Montes was niet onder de indruk en zette Gent weer op voorsprong: 3-2. Kana miste evenwel ook niet waardoor de stand weer gelijk kwam. Van Crombrugge leek de poging van Lemajic te stoppen maar de poging van de Serviër ging wel degelijk binnen. 4-3. Roef stopte de poging van El Hadj en dan was het aan Ngadeu om de partij te beslissen. De Kameroener miste evenwel ook en zo bleef het ongemeen spannend. Murillo gaf echter niet thuis, want Roef ontpopte zich tot de ultieme Gentse bekerheld.