Klimaatactivist bindt zich vast aan doelpaal tijdens bekerfinale
  Foto:  BELGA

Tijdens de bekerfinale tussen Anderlecht en AA Gent heeft een klimaatactivist zich vastgeketend aan een doelpaal. Het gaat om dezelfde man die tijdens de Ronde van Vlaanderen opdook aan de finish.

De man droeg een t-shirt met de opschriften ‘Geen voetbal op een dode planeet’ en ‘Zullen onze kinderen niet sterven door de klimaatcrisis?’ (allebei in het Engels, red.). Hij ketende zich vast aan het doel waarin Anderlecht-keeper Hendrik Van Crombrugge op dat moment stond.

De wedstrijd hoefde niet lang stilgelegd te worden. Een brandweerman knipte de activist los en de aanwezige stewards haalden hem weg.

Klimaatactivist bindt zich vast aan doelpaal tijdens bekerfinale
Foto:  BELGA

Het gaat om dezelfde man die vijftien dagen geleden tijdens de slotkilometer van de Ronde van Vlaanderen in beeld kwam. Toen de sprintende kopgroep met uiteindelijke winnaar Mathieu van der Poel gepasseerd was, klom Wouter Mouton (44) over de omheining en liep hij zelf richting de finishlijn. Toen droeg hij een t-shirt met het opschrift ‘Climate justice now’.

Veldbestormers die zichzelf vastketenen aan doelpalen, lijkt overigens in de voetbalwereld een nieuwe trend te worden. Een week geleden werd de Bundesliga-match tussen Frankfurt en Freiburg ook stilgelegd om dezelfde reden, en afgelopen maand waren er meerdere gelijkaardige incidenten in de Engelse Premier League.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig