Al veertig arrestaties na nieuwe rellen in Zweden dit weekend
  Foto: reuters

Bij nieuwe rellen tussen demonstranten en de politie in Norrköping, een stad in het zuiden van Zweden, is zondag een man gewond geraakt aan het been nadat de politie enkele waarschuwingsschoten had gelost. Intussen zijn zo’n 40 mensen gearresteerd.

Goed 40 mensen zijn gearresteerd bij de gewelddadige rellen van de afgelopen dagen in verschillende Zweedse steden. Het protest is gericht tegen de komst van de in Scandinavië beruchte extreemrechtse activist Rasmus Paludan, die er onder meer om bekendstaat koranverbrandingen te organiseren. De relschoppers vielen agenten aan, bevestigt de politie. Sinds de rellen op donderdag begonnen, vielen ook al 40 gewonden: 26 agenten en 14 burgers. De ernst van de verwondingen zou al bij al meevallen.

‘In sommige gevallen kan het zelfs om een poging tot moord gaan en in alle gevallen is het een grove mishandeling van de politie’, zei hoofdcommissaris Anders Thornberg van de Zweedse politie maandag op een persconferentie.

Waarschuwingsschoten

Zondagavond werd al bekend dat bij de rellen die avond drie mensen werden geraakt door afgeketste politiekogels. Volgens de politie waren die kogels afgevuurd als waarschuwingsschoten. Verschillende wagens werden in brand gestoken, in Malmö ging een bus in de nacht van zaterdag op zondag in vlammen op. De passagiers konden het voertuig nog op tijd verlaten. Op de website van de Zweedse krant Aftonbladet zijn foto’s te zien van auto’s die zondagavond in brand werden gestoken in de wijk Rosengård in Malmö.

Tot dusver kwam het alleen donderdag in Malmö daadwerkelijk tot een koranverbranding. ‘Criminelen hebben van de situatie geprofiteerd om geweld te gebruiken, en dit zonder verband met de manifestaties’, aldus hoofdcommissaris Thornberg. Meer dan 200 relschoppers waren betrokken. Verdere arrestaties zijn mogelijk.

Rasmus Paludan, een Deense politicus en provocateur, heeft ook de Zweedse nationaliteit. Hij probeert zich in Zweden kandidaat te stellen voor de parlementsverkiezingen in september, en maakt naar aanleiding daarvan een ‘tournee’ door het land waarbij hij in buurten met een overwegende moslimbevolking exemplaren van de Koran wil verbranden. Paludans partij Stram Kurs (Harde Koers) kreeg eerder in Denemarken amper voet aan grond. In Zweden heeft hij op dit moment niet de nodige handtekeningen om zich kandidaat te stellen.

In november 2020 werd de man al eens gearresteerd in Frankrijk omdat hij er een koranverbranding wou organiseren. In ons land werden kort daarop vijf Denen de toegang tot het Belgische grondgebied geweigerd. Ze werden beschouwd als medestanders van de Deense haatprediker. De mannen vormden volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi een ernstig gevaar voor de Belgische openbare orde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig