‘Jihadi George’ van Islamitische Staat schuldig aan dodelijke gijzeling
Alexanda Amon Kotey of ‘Jihadi Ringo’ (links) en El Shafee Elsheikh of ‘Jihadi George’ (rechts) tijdens een interview met het persbureau AP, in 2018.  Foto:  AP

El Shafee Elsheikh, ook bekend als ‘Jihadi George’, is in de VS schuldig bevonden aan dodelijke gijzeling en samenzwering tot moord. Dat melden internationale persbureaus.

De 33-jarige Elsheikh maakte deel uit van een groep van vier terroristen van Islamitische Staat die vanwege hun Britse accenten de bijnaam ‘The Beatles’ kregen van hun gevangenen. Ze kregen de voornamen van de bandleden: John, Paul, George en Ringo.

Elsheikh werd in de VS berecht voor zijn rol in de gevangenneming en dood van de journalisten James Foley en Steven Sotloff en van de hulpverleners Kayla Mueller en Peter Kassig. De medebeklaagde van Elsheikh is de 38-jarige Alexanda Amon Kotey, met als bijnaam ‘Jihadi Ringo’. Een van hun voormalige gevangenen, de Franse fotograaf Edouard Elias, was getuige in het proces tegen de twee.

Elsheikh en Kotey zijn voormalige Britse staatsburgers. Ze werden in 2018 in het noorden van Syrië door Koerdische milities opgepakt en overgedragen aan Amerikaanse troepen in Irak. In 2020 werden de twee naar de Amerikaanse staat Virginia overgevlogen, waar ze werden beschuldigd van ontvoering, gijzeling, samenzwering om Amerikanen te vermoorden en het steunen van een terroristische organisatie.

Kotey heeft vorig jaar schuld bekend aan samenzwering tot ontvoering van Amerikanen. Hij kijkt aan tegen een mogelijke veroordeling tot levenslang en zou dan na vijftien jaar aan het Verenigd Koninkrijk worden overgedragen.

Propaganda

De bekendste van de groep van vier terroristen was de Brit Mohammed Emwazi, die in 2014 en 2015 in verschillende onthoofdingsvideo’s te zien was, waaronder die van Foley. Hij kreeg de bijnaam ‘Jihadi John’ en werd in november 2015 gedood bij een bombardement op Raqqa. De vierde man, Aine Davis of ‘Jihadi Paul’, zit gevangen in Turkije wegens terrorisme.

Het viertal zou tussen 2012 en 2015 zeker 27 mensen uit vijftien verschillende landen in Syrië hebben ontvoerd. Sommigen werden na betaling van losgeld vrijgelaten. Anderen werden vrijwel dagelijks lichamelijk of psychisch gemarteld en sommigen werden op gruwelijke wijze vermoord, onder meer door onthoofding. Beelden daarvan gebruikte IS voor propagandadoeleinden.

De jihadisten van IS hebben hun wortels vooral in Irak waar ze zich onder meer tegen de Amerikaanse bezetting keerden. Iraakse militairen die werden verslagen bij de Amerikaanse invasie van Irak in 2003, speelden een leidende rol bij de opkomst van IS in Irak en Syrië. Daar vestigde IS in 2014 een schrikbewind dat het kalifaat werd genoemd en dat tot in 2017 standhield.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in