De politie in de Amerikaanse staat Michigan heeft beelden vrijgegeven van een verkeerscontrole die een zwarte man begin deze maand fataal werd. Nabestaanden vergelijken het voorval met een executie.

Op 4 april werd de 26-jarige Patrick Lyoya in de stad Grand Rapids door een politieagent doodgeschoten.

Op de beelden van de uit de hand gelopen interventie, die volgens politiechef Eric Winstrom als schokkend kunnen worden ervaren, is te zien hoe een agent het voertuig van Lyoya stopt tijdens een verkeerscontrole. De wagen van de zwarte man zou aan de kant zijn gezet vanwege ongeldige nummerplaten.

Taser

De zwarte Lyoya gaat er vervolgens te voet vandoor en wordt achtervolgd door de agent, wiens identiteit niet is vrijgegeven. Wat volgt is een lange worsteling op een grasveld, waarbij de agent een taser probeert te gebruiken maar daar niet in slaagt. Lyoya zou de taser in handen hebben gekregen, maar dat is op de beelden niet duidelijk te zien.

Als de arrestant op zijn buik ligt, lost de agent het fatale schot. Lyoya wordt in zijn hoofd geraakt en overlijdt ter plaatse. Advocaat Benjamin Crump vertelt CNN dat ‘de video laat zien dat er onnodig, buitensporig en fataal geweld is gebruikt tegen een ongewapende zwarte man die vreesde voor zijn leven’.

Amerikaanse politie geeft beelden vrij van dodelijke arrestatie zwarte man
Na het vrijgeven van de video werden protestbetogingen gehouden.  Foto:  AP

Black Lives Matter

Deze week werd er door ruim honderd mensen gedemonstreerd voor het gemeentehuis van Grand Rapids, waarbij demonstranten onder meer ‘Black Lives Matter’ riepen. Politiechef Winstrom zegt de heftige beelden mede naar aanleiding van deze demonstratie te hebben vrijgegeven. Hij heeft ook de vader van Lyoya ontmoet en samen met hem gerouwd om de dood van de zwarte man. ‘Het is gewoon hartverscheurend’, zei hij tegen lokale media.

De agent in kwestie is met betaald verlof en mag in afwachting van het strafrechtelijke onderzoek niet werken.

Amerikaanse politie geeft beelden vrij van dodelijke arrestatie zwarte man
Foto:  AP

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig